Ga naar hoofdinhoud

Hoe technisch hout is

Dat is toch wel een heel bijzonder ding aan hout: dat grote techbedrijven er de absolute toekomst in zien en er hun experimentele fantasiesteden mee volbouwen. Compensatie?

Nee, ik denk dat trouwens niet. Ik denk dat Toyota en Google met hun respectieve Woven City in Japan en Smart City in Canada het beste van het beste en het duurzaamste van het duurzaamste willen realiseren en daarom op houtbouw uitkomen. Daar is namelijk ook eigenlijk geen ontkomen aan: wegens CO2-opslag, wegens gering gewicht, wegens stikstofbesparing, wegens snel en precies bouwen, wegens prefab, wegens gezonder leven, wegens demontabelheid, wegens ‘droog’ bouwen.

Slim geweven mensen

Maar ergens vind ik het dan ook wel weer jammer dat door al dat hout de wifi en andere straling allesoverheersend zal zijn. Omdat die nieuwe houten huizen alle data over alles zullen gaan verzamelen en tot één grote AI-soep zullen gaan opkoken waarin de bewoners vandie slimme geweven steden in een slim web geweven zullen worden waarvan het hout het taktiele, vriendelijke materiaal zal zijn dat de tralies vormt van die houten gouden kooi. Wordt hout misschien ook wel daarom gekozen? Op zijn doordringbarheid met allerhande straling? Geen kooi van Faraday door gewapend beton die je nog beschermt tegen het alziend Big Brother-oog.

Natuurlijk paradijs

Maar goed, zoals het klimaat en de bevolkingsgroei er nu voorstaan, anders kan het misschien ook wel niet meer. En als de Toyota-auto’s dan ook nog eens van hout, en uiteraard elektrisch, worden, en ook alle andere dingen waarmee we ons omringen van herwinbaar, oogstbaar materiaal worden, dan zijn we eigenlijk als adams en eva’s in een natuurlijk paradijs? Toch?

Ongezonde dingen

En weet ik zeker dat er links en rechts betonnen grotten zullen verrijzen met stalen daken, gestookt en verlicht met dieselgenerators, waar schermen verboden zijn en mensen heel ongezonde dingen doen en eten en drinken bij kaarslicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer