Ga naar hoofdinhoud

Hout, nu, de toekomst of een hele eeuw?

Dat kan toch haast geen toeval zijn als een Duitse voormalige televisiejournalist bij een opening van een lamineerfabriek spreekt van een nieuw Holzzeitalter, en een Nederlands televisieprogramma het over ‘De houten eeuw’ gaat hebben?

Terwijl… ik heb redenen om aan te nemen dat die jongens van het persbericht van Tegenlicht (20 oktober komt er een aflevering over bouwen met hout) niet bekend zijn met toespraken van oude Duitse journalisten. En bij ons bekt dat ‘houten eeuw’ natuurlijk wel extra lekker nu we net een discussie hebben lopen over de naamgeving van de Gouden Eeuw. De associatie is ondertussen natuurlijk geweldig: we gaan een gouden tijdperk tegemoet als we maar massaal kiezen voor hout.

Interessant, zo’n tijdsbepaling. Uit mijn blote hoofd herinner ik mij dat de Franse historicus Jacques le Goff de middeleeuwen al eens het ‘houten tijdperk’ genoemd heeft, omdat hout zo’n grote rol speelde in de middeleeuwse economie. En dan heb je nog de langzaam op stoom komende campagne ‘Hout. Natuurlijk van nu’ van het Centrum Hout, dat ‘van nu’ is een leuke vondst, het geeft actualiteit, geeft ook iets van het ‘moderne’ van hout aan. En dan heb je nog het thema van onze eigen Houtdag: ‘Hout heeft de toekomst’, dat is dan weer misschien een beetje erg bezitterig.

Waar het, los van de taal, natuurlijk om gaat is dat er wel heel veel seinen dezelfde kant op wijzen. En dan hebben we het nog niet over het rapport-Remkes gehad waar de ex-minister in de strijd tegen stikstof oproept om lichter en flexibeler te gaan bouwen… de houtbranche staat te trappelen, heeft de producten en de kennis om het te realiseren. Geef het een naam, of niet, maar die periode waarin er veel meer met hout gebouwd gaat worden, die komt er zeker aan!

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer