Ga naar hoofdinhoud

Hout ondergeschoven kindje in bouwmarkten

Vorig weekend heb ik mij er dan eindelijk toe gezet om klusjes die nog gedaan moesten worden, na een verbouwing van vier jaar geleden, af te maken. Waarom dit zo lang op zich heeft laten wachten, laat zich raden. Het afwerken met plintjes en opvullatten, en afmonteren van elektriciteitsdraden die uit het plafond komen, zijn werkjes die ik het liefst zo lang mogelijk voor mij uitschuif.

Vol goede moed toog ik naar de professionele bouwmarkt om daar de benodigde materialen te halen. Ik had voornamelijk hout nodig in sierlijsten, balkjes en triplex om schuifdeurtjes te maken. Uiteraard alles in hout, want plastic of aluminium komt er bij mij niet in.

In de totale bouwmarkt van vandaag is hout een ondergeschoven kindje: slechts één gangpad met hout (rechtopstaand) en dan ook nog een beperkt assortiment, zowel qua maatvoering als lengten. Het vak lijstwerk was goed voor 2 m2 met alleen korte lengten.

Hoewel mijn gewenste lengte in 2 x 3 er – uiteraard – niet bij zat, heb ik de nodige overlengten voor lief genomen, omdat ik uiteindelijk meer uit was op kwaliteit dan op de juiste maat.

Ik weet dat een 2 x 3 nog wel eens behoorlijk uit de pas kan lopen qua rechtheid en prijs, maar wat ik hier aantrof was merkwaardig. In het vak hadden de nodige klanten vóór mij al aardig lopen shoppen en hoewel er nog zeker 30 stuks voor stonden, heeft een enkeling toch gemeend de achterste rij in het schap aan te moeten spreken.

Beschamend

Van de tien stuks die ik nodig had, heb ik er misschien drie of vier uit kunnen halen die enigszins in de buurt kwamen. Doordat ik al wat jaren meeloop op houtgebied, kan ik meestal aan de kopmerken van het hout wel zien waar het vandaan komt en welke kwaliteit het moet zijn geweest.

Beschamend vind ik het, hoe men hier met geschaafd ‘tinnef’ de boel probeert op te leuken voor een prijs die – als je het allemaal terugrekent – echt niet kan. Ik weet precies waar de marges worden gemaakt. Het zal mij dan ook niet verbazen als het grootste deel gaat naar de leverancier aan de bouwmarkt, die op het eind van de maand de kromme en slechte delen weer gratis mag komen afhalen. De kosten moeten ergens worden teruggehaald.

Ik nam vervolgens de tijd om door het hele assortiment hout te gaan om te zien of ik gewoon pech had met de 2 x 3. Gezegd moet worden dat de gevingerlaste 2 x 3 er vele malen beter uitzag. In alle vakken bekeek ik ook het balkhout, maar dat was nauwelijks de moeite waard. Als het maar enigszins geschaafd is, dan is het kennelijk al goed genoeg.

Gemiste kans

Het doet pijn om te zien hoe hout zich zo slecht kan presenteren aan vaklui die hier dagelijks mee om moeten gaan. Alles heeft z’n prijs uiteraard, maar ik weet zeker dat met een betere kwaliteit, minder uitval en dus minder retourkosten de prijs op een redelijk niveau kan komen.

Om niet alleen op deze bouwmarkt af te gaan, heb ik de afgelopen dagen zowel professionele bouwmarkten bezocht als waar de particulier zich ophoudt. Hoewel de één beter scoort dan de ander, is hout overal een ondergeschoven kindje binnen de bouwmarkten: een bijproduct waar je met een grote boog omheen loopt als je een alternatief kunt gebruiken. Jammer, een gemiste kans. Enige weemoed naar de lokale houthandel van vroeger, waar hout in vakken lag en op kwaliteit was gesorteerd in nagenoeg elke lengte, bekroop me.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer