Ga naar hoofdinhoud

Hout voor de planeet

Eigenlijk vreemd dat we in bouw en architectuur nog altijd klimaatdoelen proberen te halen zonder verplicht over hout na te denken. Er zou een ‘hout, tenzij’-wet moeten bestaan.

Want natuurlijk: moet het héél hoog of moet het héél veel lasten dragen, dan moet je soms een gebouw wel in staal of beton uitvoeren. Maar alle particuliere huizen en de meeste appartementsgebouwen en veel van de kantoorgebouwen en fabriekshallen, die kun je met hout bouwen. In Het Houtblad dat komende vrijdag verschijnt staat het voorbeeld van een vlieghaventerminal op de Filipijnen. Gigantisch hoge spanten, grote hallen, veel glas. Dragende constructie: hout. Geleverd door een Oostenrijkse firma.

Want dat kan allemaal met hout: productielocatie en bouwlocatie kunnen ontkoppeld worden. Gebouwen worden niet meer ambachtelijk gestort en gemetseld, maar op de site, just-in-time bezorgd en gemonteerd. Vanuit superefficiënte fabrieken waar uit het materiaal met digitale precisie elk gebouw zijn eigen smoel kan krijgen. Eigenlijk alles wat geroepen wordt over printbare gebouwen, kan al lang in de houtbouw: de hele creatie vóórconcipiëren, modelleren, engineeren, produceren en monteren.

En in het licht van de klimaatdoelen is de opslag van CO2 in dit materiaal natuurlijk onovertroffen. Alle andere bouwmaterialen stoten per saldo CO2 uit bij hun productie, hout neemt per saldo CO2 op, dus al reken je de uitstoot van de kettingzagen en de tractors, de verlijmings- en de zaagfabrieken en die van de vrachtschepen mee, dan nog heb je met een houten gebouw een opbergplaats van CO2 in plaats van een ‘schuldig’ gebouw, schuldig aan uitstoot, schuldig aan verbruik van onvervangbaar basismateriaal.

En die opbergplaats van CO2 kan, als het goed demontabel gebouwd is, nadat het gebouw niet meer nodig is, nog decennia hergebruikt worden in allerlei vormen, upscaled of downscaled. Hoever zijn we ook alweer met het recyclen van baksteen of van beton?

Dus: als er nu, op dit moment, liever gisteren dan vandaag, op de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving bespaard moet worden – en dat moet – en als er tegelijk als een razende moet worden bijgebouwd om de woningnood in ons land enigszins te lenigen – en ook dat moet – en als we gigantische besluiten nemen als: alle nieuwe woningen van het gas af, waarom is er dan nog geen wet om vanaf heden alleen nog met hout te bouwen tenzij het bewezen niet anders kan? Puntje om met zijn allen aan te werken, lijkt me.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer