Ga naar hoofdinhoud

Houtbouw als het nieuwe normaal

Ja, voordeel nummer zoveel van bouwen met hout (het aantal voordelen begint de ontelbaarheid te bereiken): het is de ultieme manier om de RIVM-voorschriften te respecteren!

Alleen voor het leggen van de fundering van gewapend beton heb je bij houtbouw nog gedoe en geschutter nodig. Dat is immers ‘natte bouw’ en ‘traditonele bouw’, dus heb je betonwagens nodig, lui die het staal buigen en op zijn plaats houten, timmerlieden die voor de bekisting moeten zorgen geëemmer met de slang die de betonblubber in de vorm moet laten lopen, mensen die dat moeten gladstrijken… een heel gedoe met gevloek en halverwege stoppen en met zijn allen kijken en aan dingen sleuren etcetera.

Maar daarna komt de vrachtwagenchauffeur van de prefabfabriek met per keer een etage of meer in zijn trailer. Een lichte kraan heb je nodig om de elementen op zijn plaats te hangen en dan een mannetje of twee a vier met lange schroeven en stevige schroevendraaimachines om de boel in elkaar te monteren. Etagetje per dag en binnen de kortste keren staat de boel. Afwerkers er in, aansluiten die hap en dan mogen de verhuizers komen.

Het is fijner werken met dit precisie-materiaal, je loopt niet met alle handen die je vrij kan maken aan lompe betonplaten te trekken die maar niet in de juiste poeren willen passen, je loopt de toleraties niet dicht te purren en weg te smeren, je staat niet met zijn allen in je blote bast te opperen… Houtbouw is kortom ideale coronabouw: ieder zijn eigen taak, geen gezweet, gescheld of gespuug, gewoon netjes je job doen onder totaal gecontroleerde omstandigheden. Het wachten is op de persconferentie waarop houtbouw als voorkeursbouwwijze namens het RIVM wordt aangeprezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer