Ga naar hoofdinhoud

Houtbouw moet naar: ja, tenzij

Zo’n museum als Naturalis kan volgens de architect, Michiel Riedijk, dat heb ik hem zelf gevraagd, niet in houtbouw worden uitgevoerd. Wegens de internationale standaarden voor musea: gegarandeerde temperatuur, luchtvochtigheid etcetera. Nou… laat dat dan die uitzondering zijn die een nieuwe regel bevestigt.

Ondertussen is in dat spectaculaire nieuwe Biodiversity Center juist wel heel veel hout toegepast, esthetisch en functioneel, zoals projectarchitect Frank Beelen van Neutelings Riedijk ons, bezoekers van de Houtdag 2019, in datzelfde Naturalis in Leiden, zal gaan uitleggen.

Nu zie ik dat over de hele wereld, met name in Amerika en Scandinavië verschillende bibliotheken, expocenters, science-centers en andere gebouwen met kostbare inhoud wel degelijk in hout gemaakt worden, maar inderdaad nog geen musea (al zit er wel extreem veel hout om en in het nieuwe OMM-museum in Turkije). Dus laat ik maar geloven dat dat nog niet binnen de normen valt.

En, ok: een atoombunker zou ik ook niet snel van hout bouwen, en voor houten spoorbruggen over onze brede rivieren is het misschien ook nog iets te vroeg. Maar verder… is denk ik tachtig procent van wat we nu bouwen in Nederland net zo goed met hout te bouwen. Op deze site vliegen je de voorbeelden om de oren: van complete flatwijken van woningcorporaties in Berlijn en München, via gemeentehuizen en stationsgebouwen in Zweden, scholen in heel Duitstalig Europa, kantoorgebouwen in Frankrijk tot superveel nieuwe universiteitsgebouwen in de Verenigde Staten. Om over ‘gewone’ woningbouw maar te zwijgen.

Gegeven klimaatcrisis, stikstofcrisis, CO2-crisis, uitputting van de aarde, opraken fossiele brandstoffen en nog zo een handvol redenen, is de meest logische maatregel die minister Ollongren zou kunnen nemen de verplichting om vanaf morgen alleen nog maar met hout te bouwen. Tenzij er met zwaarwegende argumenten vanaf geweken moet worden. Zoals bij atoomkelders en, vooruit dan maar, musea.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer