Ga naar hoofdinhoud

Houten hoogbouw en de lift

Ja, nee, niet ‘in de lift’ maar ‘en de lift’, dus. Nevenstellend. Want liften, dat zijn in virustijd bottlenecks gebleken. En hoogbouw heeft daarom misschien wel een probleem.

Met alle respect voor de hoogten die we met houten en hybride gebouwen nu aan het aantikken zijn, (HAUT in Amsterdam vliegt bijvoorbeeld op dit moment omhoog, wordt een prachtig gebouw en gaat over de 70 meter heen, Gerard Comello van Lignotto kan er onderhoudend over vertellen, wat hij ook komt doen op ons Nationaal Digitaal Houtbouwcongres op 1 oktober, meld u allen aan, alleen al voor zijn presentatie), de kenners vinden dat hout als bouwmateriaal het best tot zijn recht komt in flats van een verdieping of zes, zeven. Je benut dan de mogelijkheden van gelamineerde spanten en kruislaaghout het beste, hebt dan het minste beton en staal nodig of tovertrucs om de boel stabiel te houden en kunt dan het goedkoopst, snelst en waar mogelijk meest geïndustrialiseerd bouwen.

Waar nog bij komt, zoals Vincent Raadschelders dit jaar zeer terecht opmerkte in een van onze webinars: Wie wil er nou eigenlijk graag in een flat op 50, 60 meter boven de grond wonen? Een penthouse met vrij uitzicht over de Amstel, OK. Maar een ‘gewoon’ huurappartementje met je hele gezin en dan zo ver boven alles en iedereen, is dat eigenlijk wel leuk?

En daar is die lift nu bijgekomen. Dat was pas op het nieuws. Ik wist dat niet maar in De Rotterdam, die prachtige ‘verticale stad’ van Rem Koolhaas aan de Maas in de gelijknamige stad, daar schijnt dus alleen een noodtrappenhuis in te zitten, en dient alle personen- en goederenverkeer zich per lift door de verdiepingen te verplaatsen. Extreem voorbeeld, maar een probleem momenteel in heel veel kantoorgebouwen: mensen willen niet meer in de lift, kunnen dat ook niet volgens de RIVM-maatregelen. Het is een van de belangrijkste oorzaken waarom veel kantoren niet opengaan: door de liften is virusbescherming onuitvoerbaar.

En dat zijn dan nog de kantoren. Je kunt ook thuiswerken. Maar wat als dat thuis op de twintigste verdieping is? Dan moet je elke keer met je boodschappen met de dood in je hart in dat stalen kooitje stappen en hopen dat er niemand in je nek komt staan hoesten.

Dus. In virustijden is traplopen, mits over een comfortabele, brede, goed verlichte en goed geventileerde en vooral niet te hoge trap zeer aan te bevelen. Dat is het eigenlijk altijd, vanwege de cardiovasculaire gezondheidsvoordelen. Dus. Zouden we eigenlijk minder in wolkenkrabbers en meer in vijf, zes, zevenlaagse flatgebouwen moeten denken. Met ruime trappenhuizen en een lift die alleen voor ouderen, zieken en voor het verhuizen van een wasmachine bedoeld is.

En is er misschien een materiaal waarmee je zulke flatgebouwen snel, kostenefficiënt kunt bouwen? Een materiaal waarmee je modulair en toch leuk en speels kunt ontwerpen? Een materiaal dat duurzaam van zichzelf is en ook eenvoudig demontabel en herbruikbaar? Een materiaal waarmee in die appartementen al meteen een aangenaam leefklimaat en behaaglijk comfort heerst? Even denken hoor, ja, zulk materiaal zou wel een vindbaar moeten zijn denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer