Ga naar hoofdinhoud

Houthandelaar of houtboer?

Er zit mij iets dwars. Het zit mij al tientallen jaren dwars. Mijn houtpassie is grenzeloos. En die passie mis ik bij 80% van de houthandelaren.

Ons bedrijf kun je vergelijken met een ‘à la carte restaurant à la minute’. Wij vervaardigen honderden verschillende items en ons doel is de opdrachtgever(s) blij en gelukkig te maken. Elke dag geniet ik van al het moois dat ons bedrijf verlaat.
Het valt me op dat ik in de houthandel nog nooit de vraag heb gekregen: ‘Waar gaat u dat aangevraagde hout voor gebruiken?’. Zelden maak ik mee dat het een verkoper van een houthandelaar interesseert wat je met zijn/haar hout gaat doen.

Vermoeid

Mijn meest negatieve ervaring? Laatst gingen wij lange mahoniehouten balken ophalen bij een beroemde Nederlandse houthandel. Ik was er nog nooit geweest – en ik heb er heel veel bezocht – dus ik verheugde mij erop. Ik verwachtte een vriendelijke verkoper of medewerker binnendienst.
Na enig zoeken en rondvragen vanwege de ontbrekende signing vonden wij het kantoor. Het gebouw met zijn afgebladderde houten kozijnen zag er vermoeid uit. De glazen deur stond open en we werden verwelkomd door een kokosmat die al minstens dertig jaar niet vervangen was.

Nors

Bij binnenkomst groette ik vriendelijk, bewonderde een lange kast met houtmonsters en zei: ‘Ooo, wat mooi… Die willen wij graag meenemen!’. De aanwezige zuurpruim keek verbaasd op, kon mijn grap niet waarderen en vroeg wat wij kwamen doen. ‘Wij komen van X, het bestelde mahoniehout afhalen’. Zes meter verderop – dus ver buiten de anderhalve meter – zat een collega. Hij keek nors op en vroeg ons bars direct het kantoor te verlaten. Corona! Het bordje hadden wij niet gezien want de glazen deur stond immers open… Ik was flabbergasted.

We gingen in een halletje staan en bij een glazen loket kreeg ik twee pakbonnen onder mijn neus geschoven om te ondertekenen. Ik vroeg waar ik moest zijn om het hout af te halen. De norse man wees naar de met asbestplaten bedekte hal. Wij liepen ernaartoe en vonden de heftruckchauffeur. Ik dacht nog: met een mobiel of kleine walkie-talkie ben je echt sneller-beter-slimmer, maar ja…

Water!

De vijf meter lange balken kwamen in een metalen bok en de werfmedewerker liet de stapel lomp vallen. Ik vroeg om twee strijkjes om de balken makkelijker in onze aanhanger te laden. Maar die had hij niet. De heftruckchauffeur was overduidelijk alleen maar gewend om lange houtpakketten in grote vrachtwagens te ‘pleuren’. Hij reed weg.

Bij het inladen liet mijn collega per abuis een lange, heel zware balk vallen. Die kwam op de punt van mijn linker wijsvinger terecht en de vingertop was er bijna af. ‘Water!’ dacht ik en liep terug naar het kantoortje. De norse man kwam naar het loket en ik legde uit wat er gebeurd was en dat ik water nodig had om de bloeduitstorting en pijn te verminderen. Hij begreep er niets van, dus ik vroeg nog twee keer waar het toilet was.

Eenmaal gevonden, begon ik met koelen. Niemand bekommerde zich verder om ons. Met een ontzettend pijnlijke vinger vertrokken wij. ‘Ik kom hier nóóit meer terug!’, riep ik in de auto tegen mijn collega en beschreef die ervaring kort erna ook aan de verkoper van de andere vestiging.

Lompe houtboeren

Mijn stelling: 8 van de 10 Nederlandse houthandelaren zijn lompe houtboeren. Wat ze verkopen en wat ervan gemaakt wordt, interesseert ze nauwelijks. Ze zouden ook betonnen palen of stoeptegels kunnen verkopen. Passie voor hout? Volkomen afwezig. Bij die houthandelaar zul je ons nooit meer zien. Nooit meer.

Hoe is de situatie bij u? Bent u een houthandelaar – of een houtboer?

5 reacties op “Houthandelaar of houtboer?

 • Heb met plezier het artikel gelezen!
  Ik zal het u eens anders vertellen…
  Als bij ons een klant komt voor bijvoorbeeld mahonie, dan vragen we altijd wat hij gaat maken. Want voor lijstwerk heb je immers heel ander hout nodig dan voor traptreden. En dan hebben we het nog niet eens over gitaarhalzen :-).
  En sterker nog: als een klant geen NETTO afmetingen wil noemen EN niet kan vertellen waar het voor gebruikt moet worden (dan heb je wel eens als er iemand gestuurd wordt die daar zelf geen (vak)kennis van heeft) dan kunnen wij nooit het goede hout voor hem/haar indelen.
  Dat wil zeggen: ‘zomaar wat hout meegeven’ is dan werkelijk ‘vragen om problemen’. (en problemen zoeken we niet). Zo’n klant, al heeft hij geld in de hand, sturen we dan meestal toch gewoon maar weg…

  Ik hoop dat ik nu bij de houthandelaren hoor… maar wel een die zich zonodig wel (gechargeerd) ‘zo lomp als een boer’ kan gedragen.

  Geert van Dijk
  Arnhemse Fijnhouthandel

 • Ik ben een handelaar in alleen douglashout.
  Zo leuk om te horen (en vaak te zien) wat er voor verschillende dingen van de planken en balken worden gemaakt.
  Ik krijg vaak een foto van het werkstuk. Na toestemming zet ik ze af en toe op mijn site.

  Jannie Veeneman
  Houthandel JanGVeeneman

 • Henk Mulder

  Ik heb het verhaal ook met interesse gelezen, en ik herken het wel.
  Ik ben gestopt met werken in de houthandel( grote houthandel!!) na 33 jaar. In mijn tijd dat ik begon heb ik diverse opleidingen gevolgd om meer kennis te vergaren over het hout. Ik kon het hout determineren zodat ik wist wat voor ‘vlees’ ik in de kuip had.
  In de loop der jaren werd kennis steeds meer naar de achtergrond verbannen ten behoeve van productiviteit, meer marge halen en proberen meer kuubs te verkopen omdat die status nu door vraag en aanbod gecreëerd werd.
  De grote houthandel heeft niet eens meer mahonie op voorraad liggen, laat staan welke andere exotische houtsoort ook. ‘Is te duur’, hoor je dan. Als je dan wat bestelt, een aantal weken levertijd op de koop toe neemt en maar afwacht wat je krijgt (kan absoluut bagger zijn), dan betaal je de hoofdprijs. De reactie van de verkopers/werfmedewerker is dan navenant.
  Dan kan ik me goed vinden in het verhaal van Geert van Dijk. Hij heeft mijns inziens de goede instelling en is tevens een uithangbord voor die houthandels, die passie hebben voor hout en passie voor klanten. Want een mooi stuk hout die de juiste toepassing heeft gevonden wordt ruim betaald.
  En laat die grote houthandels maar links liggen. Die hebben alleen kijk voor omzet en de rest interesseert hun niet, wat ze ook beweren.

  1. Geert van Dijk

   Bedankt voor uw enorme compliment!
   Geert van Dijk

 • Wij betitelen onszelf als houtheren, en werken vanuit het gedachtegoed van het houtgilde. Compleet met houtleerlingen, houtgezellen en houtmeesters.
  Het houtvak, wij houten ervan! Het hout ons bezig!
  Team Hout, Gevel en Plaat Bouwcenter Concordia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer