Ga naar hoofdinhoud

Ik zou komen !

Ik kom steeds maar bouwers en architecten tegen die helemaal nooit iets bijzonders hadden met hout, maar om allerlei redenen zich er toch mee bezig zijn gaan houden. Daar hebben ze groot gelijk in.

Al was het maar omdat veel van de bijzondere en toonaangevende gebouwen die de laatste tijd worden opgeleverd van hout zijn. Ik volg architectenwebsites tot in verre buitenlanden. Ook die sites die helemaal niet speciaal over houtbouw gaan. Toch hebben ook die sites bijna dagelijks weer nieuwe prachtprojecten in houtbouw. Wil je meekunnen met de trend (en je opdrachtgevers gaan er om vragen), dan zul je wel moeten.

Maar ook de bijzondere voordelen van bouwen met hout worden steeds beter begrepen. Alleen al de toepassing in zoute of zure omgevingen. Al sinds jaar en dag passen we hout toe bij zoutopslag, zwembaden, maneges. niet alleen omdat het mooi is, maar ook omdat hout eenvoudig beter tegen agressieve chemische omgevingen kan dan menig ander materiaal.

Dat we met hout veel lichter (elektrische hijskranen) en sneller (want prefab en geen droogtijden) kunnen bouwen begint bij de voorlopers tussen de oren te komen. In de landen om ons heen schieten de houten kantoorgebouwen, hotels en woonflats in razend tempo de lucht in. Dat kan niet anders dan dat die trend ook bij ons gaat komen. Slimme bouwbedrijven zijn dat nu al aan het leren, want, beste mensen, het is wel wat anders om met marges van fracties van millimeters te werken in plaats van met een speling van centimeters (en de rest purren we wel dicht). En bouwen met hout heeft natuurlijk ook zijn eigenaardigheden, zoals dat je de ruwbouw niet in weer en wind moet laten staan: je logistiek zul je op moeten aanpassen.

Laat nu de Houtdag 2019, op 21 november aanstaande, precies over deze onderwerpen gaan: innovaties in de houtbouw, de regelgeving en ook heel praktisch: projecten zoals die nu op dit moment gerealiseerd worden en de ervaringen van een ‘algemeen’ bouwbedrijf (ik mag ze geen ‘gewoon’ bouwbedrijf noemen van ze) met het bouwen van het tot nu toe spectaculairste houten gebouw van Nederland…. Ik zeg: als ik u was zou ik komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer