Ga naar hoofdinhoud

Inspiratie in isolatie

Gezellig bij elkaar tijdens een lezing op de vorige Timbershow in Nantes

Tsja, ik heb de vliegtickets voor de Carrefour du Bois, de grootste houtbeurs van Europa, al een tijdje in huis. Maar ik heb geen idee of Nantes in mei via Schiphol te bereiken is. Misschien zit het merendeel van de Nederlanders dan thuis. En volgt een webinar over houtbouw 🙂

Als visionair architect of bouwer ben je natuurlijk allang een paar keer met je gedachten langs het concept ‘quarantaine’ gezweefd. Hoe kun je zo comfortabel mogelijk in huis verblijven en toch zo maximaal mogelijk met de buitenwereld verbonden blijven? Moeten we aan tiny houses denken of juist meer aan container-achtige woningen waar je een woonunit eventueel in zijn geheel zou kunnen uitnemen en verplaatsen?

Met het corona-virus valt het misschien relatief nog mee, stellen deskundigen, maar grote kans dat er binnen afzienbare tijd weer een ander, vele dodelijker virus als de pest door de wereld zal razen. Dus best interessant om na te denken over een geïsoleerde en toch sociale samenleving.

Dat die in hout gematerialiseerd moet worden lijkt mij vanzelfsprekend. In klinische plastic oppervlakken geloof ik niet, al zijn ze nog zo goed te reinigen. De mens heeft tactiliteit nodig en zal zich juist op momenten van isolatie met biofiele producten willen omringen.

En dat het internet een grote rol zal spelen bij het intermenselijk contact in tijden van virussen lijkt ook vanzelf te spreken: eten en medicijnen online bestellen en laten bezorgen met drones, facetimen, videovergaderen, het zal allemaal nog hogere vlucht nemen.

De komst van corona valt samen met het beursseizoen. En met een gigantische explosie van bijeenkomsten over houtbouw. Van die beurzen zijn er nog een paar die dapper volhouden dat ze doorgaan. Maar als ik nu al hoor over bouwbedrijven en leveranciers die hun werknemers verboden hebben niet-noodzakelijke bijeenkomsten te bezoeken, en als ik mensen met gezond verstand spreek die zeggen dat ze dit jaar zich maar eens niet onder de beursbezoekers gaan mengen, dan denk ik dat we een kleine lawine van afgelastingen gaan krijgen.

En ook hier is het internet weer de oplossing. Op 2 april, het zou zomaar tijdens de hoogtij van de Nederlandse maatregelen kunnen zijn, sta ik, zonder handen gegeven te hebben, met drie interessante gasten te spreken in een studio. Over houtbouw. En ettelijke honderden, mogelijk duizenden mensen kunnen dat vanuit huis live meemaken en interactief met ons communiceren. Op 14 mei organiseren we nog eens zo’n expertwebinar.

Kijk, stiekem hoop ik dat tussen 27 en 29 mei de virusangst zover gezakt is dat ik mijn tickets naar Nantes gewoon kan gebruiken. Ondertussen zijn we als Het Houtblad, je ziet het, klaar voor de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer