Ga naar hoofdinhoud

Inspirerend sprookje

Wie kent het ook? Het sprookje van de Wondereik door Harrie Jekkers? Ken je het verhaal over de Wondereik niet? Zoek dit sprookje dan op en laat het horen aan je kinderen, kleinkinderen en aan iedereen die het maar horen wil. Het doet je even glimlachen en ook wegdromen. Je ziet het helemaal voor je, omdat het over een boom gaat die tegendraads in de winter blad heeft en niet in het voorjaar en de zomer.

Dit deed mij direct terugdenken aan één van mijn leraren vroeger. Hij vroeg in de klas: “Wat nou als een eikenboom geen eikels hoeft te maken? Dan kan hij al zijn energie gebruiken voor het groeien van zijn stam.”
Zo gaan ze er in de landbouw ook mee om. Ik doel hiermee op het genetisch uitselecteren van types die onnodige energie verspillen aan de onderdelen waar wij als mens geen behoefte aan hebben. Misschien ethisch gezien niet helemaal verantwoord voor ons natuurproduct, maar het zet je wel aan het denken.

Anders denken

Anders denken stuwt altijd innovaties. Ken je bijvoorbeeld de Hughes H-4 Hercules, bijgenaamd Spruce Goose? Dit Amerikaanse watervliegtuig werd ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en is groter dan een Boeing 747. Ontwerper en bouwer van deze grootste vliegboot aller tijden is Howard Hughes Aircraft Company.
Hoewel de naam ‘Spruce’ anders doet vermoeden, is de Goose eigenlijk helemaal niet van vuren, maar van berkenhout gemaakt. Doordat Hughes voorzag dat er door de oorlog een tekort zou komen aan staal, sloeg zijn fabriek aan het ontwikkelen. En wat is er uit voortgekomen? Een enorme verbetering van de lijmen die nodig waren.

Verandering van regelgeving

Wie voortborduurt op dit thema, constateert dat uiteraard ook verandering van regelgeving een boost geeft aan innovatie. Onder druk komen de mooiste bedenksels tot stand, die in een tijd waarin alles goed gaat geen kans krijgen. Zonder dat oplosmiddelhoudende verven verboden zouden worden, hadden R&D-teams immers nooit zoveel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van op water gebaseerde verven. Dan hadden we nu nooit zulke goede, flexibele en kleurvaste verfsoorten gekend.

Lat een stuk hoger

Daarom heb ik een vraag: op welk vlak heb jij ideeën waardoor het allemaal wel een tandje innovatiever kan? Dit kan voortkomen uit allerlei kleine, dagelijkse stapjes. En soms heeft de hele industrie gewoon een externe factor nodig om verplicht te worden de lat een stuk hoger te leggen.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer