Ga naar hoofdinhoud

Jacht

De druk op de grootste ontbossers wordt opgevoerd. Onder leiding van Greenpeace International is de jacht geopend op die gigantisch grote levensmiddelenketen in opdracht waarvan er in rap tempo bossen verdwijnen voor de teelt van palmolie, soja en vlees.

Het Consumer Goods Forum (CGF), de verzamelde levensmiddelenindustrie van producenten en winkeliers, beloofde tien jaar geleden daar vóór 2020 definitief een einde aan te maken. Daar hebben ze zich niet aan gehouden, en daarom zit Greenpeace achter ze aan. En er is niets mis met het pleidooi van Greenpeace om een Europese wetgeving die afdwingt dat wij geen voedsel op ons bord hebben waar bos voor is gekapt, mensen van hun land zijn gejaagd of zelfs vermoord.

Jarenlang werd de houtbranche ten onrechte beschouwd als de grootste ontbosser. Maar dat beeld is allang bijgesteld.

Weet u dat ruim 65% van al het door Nederland geïmporteerde tropische hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, tegenover 28,5% voor heel Europa? Ook voor wat betreft de import van andere grondstoffen die potentieel tropisch regenwoud bedreigen, doet Nederland het goed ten opzichte van andere landen. Dit blijkt uit een rapport van het Initiatief Duurzame Handel (IDH).

Het houtvak geniet nu van een in meerdere opzichten verdiende vakantieperiode. Ik wens u een prachtige zomer toe!

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer