Ga naar hoofdinhoud

Kennis die je moet hebben

Kennis over bouwen met hout is een gewild goed. Dat is lang niet zo geweest. Maar het is er wel en het wordt gevonden door bedrijven die ernaar op zoek zijn. Juist in deze tijd.

Ja, ik hoorde al de eerste verhalen over schaarste aan producten, ook in de houtbouw. Met name leveranties uit Italië lopen nu even niet zo lekker. Wegens dat verrekte virus. Wat dat betreft zien we in de medie maar een topje van de ijsberg van bedrijvigheid die in het warme coronawater aan het smelten is. De bouwers werken zo goed en zo kwaad als het gaat nog door, maar de supplies, die vóór het virus al schaars waren en steeds maar duurder, dié worden binnenkort de bottleneck voor menig bouwproject.

Overingens: degene die zijn speciale verbindingsstukken en toebehoren niet uit Italië kon krijgen wist ze wel vanuit een paar andere adressen in Oostenrijk en Duitsland te krijgen. Aan kruislaaghout en gelamineerde spanten is geen enkel gebrek: bomen groeien, bosbouw is geen contactberoep en de enorme lamineerfabrieken draaien op slechts een handjevol aan personeel.

Maar als het nog een tijdje duurt dan komt de Nederlandse bouw knarsend tot stilstand. En als er dan, ooit, een middel gevonden wordt tegen die moderne pest, of testen aantonen dat er immuniteit genoeg is om weer op te starten, dan zal het nog wel even duren, hakkepuf, voordat alles weer draait zoals het draait.

Dus… moet er dan spaarzaam, doelmatig, efficiënt, zo herbruikbaar en flexibel mogelijk en met zo min mogelijk bouwmateriaal, zo licht mogelijk gebouwd worden. Even denken… licht, prefab, flexibel, demontabel, herbruikbaar… wat voor bouwmateriaal, dat ook nog eens steeds maar aan blijft groeien, in een cirkel van een paar honderd kilometer om ons heen, in Europese landen, wat voor bouwmateriaal zou dàt nou zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer