Ga naar hoofdinhoud

Kink in de kabel

Met het voortduren en vaak ook verder verscherpen van lockdown-maatregelen in veel productielanden, beginnen de manco’s in de voorraden in Nederland langzaam zichtbaar te worden.

Wij komen erachter dat de besmettingen in landen in Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en Afrika later begonnen zijn dan in China en ook Europa. En helaas zijn de maatregelen daar vaak stringenter, omdat de zorg er vele malen minder is voorbereid op grootschalige ziekenhuisopnames.

Klanten goed informeren

Zonder paniek te creëren, zullen we onze klanten goed moeten informeren over de beschikbaarheid nu en op termijn van met name hardhout en multiplex. Helaas is de honger nog groot in de handel en wordt er nog steeds verkocht tegen veel te lage marges. Nadeel hiervan is ook dat veel klanten toch zullen denken dat het wel meevalt met mogelijke tekorten.

Het klinkt ook tegenstrijdig als we aan de ene kant zeggen dat er een kink in de kabel zit qua aanvoer, maar dat aan de andere kant de prijzen geen enkel effect laten zien.

Marges verhogen

Nadeel van het verkopen met lage marge is dat er nu weliswaar leuke omzetten worden geschreven, maar dat er gehamsterd wordt door een deel van de klanten die de toekomstige schaarste wél beseffen. Tegen de tijd dat de prijzen hoger liggen, zal de omzet echter tegenvallen.

Marges verhogen is nooit iets geweest waar de houthandel erg goed in is. Maar met het opdrogen van de aanvoer zou dit toch iets moeten zijn om zonder angst op in te zetten!

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer