Het zal u vast niet zijn ontgaan: het bos staat momenteel volop in de belangstelling. Helaas in negatieve zin. Het gaat over onze ontbossing. Deze keer niet de ontbossing in de tropen, maar gewoon bij u om de hoek in Nederland.
Procentueel gezien schijnt de ontbossing in Nederland gelijk te staan aan die in Brazilië. Nederland slaat daarmee een modderfiguur in het kader van het klimaatbeleid. En het is natuurlijk ook onwenselijk dat er bos gekapt wordt zonder dat dit gecompenseerd hoeft te worden.
Gebeten hond
Staatsbosbeheer (SBB) is de gebeten hond, omdat zij enerzijds de grootste ontbosser is, maar ook haar rug recht houdt en staat voor het beleid dat zij ingezet heeft. Bosbeheer is immers iets voor de lange termijn. Wel is Staatsbosbeheer bereid om de, vanuit het bevorderen van biodiversiteit, ingezette plannen tegen het licht te houden en ook het klimaataspect mee te wegen. Bovendien wil SBB zorgen voor 5.000 hectare nieuw bos op haar eigen terrein.
Solidariteit
Maar goed, daar is het mij niet om te doen. Door de grote aandacht voor bomenkap vanwege de omvorming van bos naar andere natuur is ook de kap van bomen binnen regulier bosbeheer in een kwaad daglicht komen te staan. Dat is onterecht. En wat ik mis, is solidariteit vanuit de houtsector met de bossector in het algemeen en met Staatsbosbeheer in het bijzonder.
Link tussen boom en hout
Betrokken burgers willen dat er gestopt wordt met het kappen van bomen. Diezelfde burgers willen echter wel graag een mooie houten vloer, meubel of douglas overkapping. Blijkbaar leggen zij onvoldoende de link tussen de boom en het hout. Want ook bij duurzaam bosbeheer worden er immers bomen gekapt.
In het leggen van de link tussen bos en hout, kan de houtsector zijn steentje bijdragen. Communiceer waar het vandaan komt. Bomen hebben niet meer dan licht, water en een groeiplaats nodig om de maatschappij van het meest duurzame en circulaire bouwmateriaal te voorzien: hout.
Bovendien is het bos één van de favoriete recreatieve bestemmingen, een belangrijke bron van biodiversiteit én levert het de maatschappij naast hout nog een breed scala aan diensten. Denk maar aan koolstofvastlegging, zuurstof, filteren van fijnstof, enzovoort. Dat is niet iets om bij weg te kijken, maar juist om te benadrukken. Sla de handen ineen en kom op voor het bos.

Splinter
Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.
Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)