Ga naar hoofdinhoud

Kwaliteit biobased verf opmerkelijk goed

Ruim zeven jaar geleden begon Christian ter Maat, allround spuiter/schilder, met biobased verf voor de bescherming van houtwerk. In de onderstaande blog beschrijft hij zijn ervaringen.

Omdat ik altijd voor duurzaamheid ga, besloot ik destijds over te stappen op een biobased systeem. Het levert geen extra belasting voor het milieu op, zodat latere generaties ook van ons Nederlandse groen kunnen genieten.
De kwaliteit vind ik opmerkelijk goed. En de prijs – wat ook niet onbelangrijk is – blijkt nagenoeg gelijk aan traditionele verf. Mijn duurzame producten koop ik vaak bij Greenpaints, waarvan ik de eigenaar goed ken. Hij is transparant en open, en we hebben behoorlijk veel dingen met elkaar gemeen als het gaat om duurzaam en groener werken.

Gezond

Waar het kan en de mogelijkheid bestaat, zou ik zeker voor biobased verf gaan. Ikzelf werk er graag mee omdat het geen aanslag is op mijn gezondheid. Dat kan ik echt merken, bijvoorbeeld wanneer ik binnen aan het schilderen ben. Ook breng ik biobased systemen onder de aandacht van mensen met luchtwegproblemen of met een bepaalde allergie.

Zomer en winter

Realiteit is wel dat het niet altijd kan. Omdat biobased varianten bestaan uit natuurlijke producten en teruggewonnen stoffen, geschiedt de droging ook op natuurlijke basis. Bovendien zijn biobased producten wat gevoeliger voor vocht en temperatuur.
In de zomer vormt dat geen enkel probleem. Maar zodra het winter wordt en temperaturen flink zakken, is biobased verf niet meer geschikt om buiten te gebruiken.
Wel moet ik zeggen dat je hem best lang buiten kunt toepassen. En met koude temperaturen en hoge luchtvochtigheid hebben sowieso de meeste producten al moeite, zelfs als ze speciaal voor deze omstandigheden zijn gemaakt.

Onderhoud

Meestal is biobased echter wél mogelijk. Wat me daarbij opvalt is dat er veel verschil is tussen de diverse verfsystemen. Sommige verkopende partijen kennen wel de verpakking maar niet de inhoud. Ze weten dus niets of te weinig van de daadwerkelijke werking en verwerking. Ook aan de uitvoeringskant fluctueert de uitvoering nogal.
Mijn persoonlijke ervaring is dat er in sommige projecten na 8 jaar nog steeds niets mankeert aan biobased verflagen. Wel wordt de glansgraad iets minder. Hoewel biobased zich zeer goed houdt, adviseer ik toch om elke 5 à 6 jaar een beurtje te doen of controle.
Natuurlijk is tevens belangrijk hoe de bewoner/eigenaar het pand of gebouw onderhoudt. Denk hierbij aan afnemen van kozijnen en schoonmaken zonder agressieve producten. Want ook dat is van invloed.

Vogelhuisjes

In de praktijk gebruik ik biobased verf ook voor langdurig onderhoud van vogelhuisjes en volières. Dit bioproduct scheelt enorm veel stress voor de dieren. Voordeel hierbij is dat de vogels niet gevangen hoeven te worden. En als ze aan de verf pikken is dat niet giftig. Zoals ik al aangaf, droogt deze behoorlijk snel met de juiste temperatuur. Daardoor scheelt het ook de klant tijd en stress. Na behandeling kan een volière weer jarenlang mee.

Op de foto zie je één van mijn biobased projecten, verspoten op locatie zodat er geen banen of overgang zichtbaar zijn. Ik verwerkte daar een product met een natuurlijke look. Het behoudt de uitstraling van hout en biedt tegelijkertijd optimale bescherming, waardoor je het oppervlak ook kunt afnemen. Het hout heb ik behandeld met een UV-filter, om verbranding en verkleuring tegen te gaan, en afgewerkt met een transparante laag.

Auteur: Christian ter Maat Schilder & Spuitwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer