Ga naar hoofdinhoud

Kwaliteit

De Kwaliteitsborging voor het bouwen komt er nu toch echt aan. Per 1 januari 2021 hebben we een nieuw stelsel voor vergunningverlening en toezicht op de kwaliteit in de bouw. Hiermee moet de consument beter beschermd worden.

De wet heeft zeer grote gevolgen voor aannemers. Zij moeten zich nu al voorbereiden en hun interne kwaliteitssystemen op orde hebben. De nieuwe bouwwet regelt immers dat de aannemer aansprakelijk blijft voor gebreken die de opdrachtgever bij de oplevering niet heeft ontdekt. De ‘verborgen’ gebreken dus. De aannemer is alleen niét aansprakelijk als hij kan bewijzen dat de gebreken niet aan hem zijn toe te rekenen.

De wet heeft één voordeel voor goede aannemers. Wanneer het aantal bouwopdrachten gaat afnemen, zullen aannemers meer concurreren op kwaliteit. Deze bouwwet draagt daaraan bij. Kwalitatief goede aannemers zullen minder last hebben van deze wet dan hun zwakkere broeders.

Niet alleen aannemers moeten zich goed gaan voorbereiden op de gevolgen van deze wet, maar ook leveranciers van bouwmaterialen en -producten. Zij hebben nog anderhalf jaar om een plan te verzinnen, uit te rollen en te verzilveren.

Leveranciers van houten gevelbekleding, deuren, puien, hout(skelet)bouwelementen en meer: help de aannemer om verantwoordelijkheid te nemen. Maak het hem gemakkelijk. Draag oplossingen aan. Dit is echt een gouden kans voor wie denkt én doet in praktische, betaalbare, duurzame en hoogwaardige concepten.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer