Marlene Dekkers is eigenaar van bureau Marketingaccent in Helmond. In een serie gastblogs voor Houtwereld schrijft ze over haar ervaringen in de houtsector en geeft ze marketingtips. Lees hier haar volgende blog.
Bouwen aan kennisleiderschap (of de Engelse marketingterm ‘thought leadership’) komt er op neer dat je jouw klant met jouw expertise een vernieuwende kijk geeft op zijn of haar problemen en worstelingen. De kern van kennisleiderschap is namelijk het bieden van een vernieuwende kijk op relevante thema’s en dit concreet uitdragen in wat je biedt, doet en bewijst. Juist de ontwikkelingen in de bouw en de houtbranche lenen zich hier nu meer dan ooit uitstekend voor.
Deel je visie
Iedereen die iets met houtbouw doet kan zijn of haar visie delen over hoe de bouw in Nederland bijvoorbeeld duurzamer kan. Niet alleen door je kennis te delen, maar ook door het concreet invulling te geven en te bewijzen aan de hand van product- en procesontwikkelingen. Want dat gebeurt achter de schermen volop, maar wie staat er nu echt al om bekend in de bouw en bij de bouwers in niet-hout? Zijn die niet op 1 hand te tellen?
De huidige aandacht voor houtbouw noopt je dus aan je online kennisleiderschap te bouwen, om echt mee te kunnen profiteren. Zet hierbij de transitie naar deze manier van bouwen centraal, help ze daarbij. Eerder nog dan je eigen oplossingen, producten en techniek te promoten, dat slechts het noodzakelijke kwaad is voor je klant. Verplaats je in de werkelijke behoefte van je (eind)klant en deel jouw unieke visie en specifieke kennis met ze.
Laat het goud schitteren
Begin bij waarom. Je gelooft ergens in, je hebt een motief, je hebt een visie. Jij wilt verandering teweeg brengen met jouw unieke standpunt. Het verschil maken voor je klanten. Zorg dat ze je weten te vinden op het moment dat ze op zoek zijn naar antwoorden.
Je onderbouwt en bewijst kennisleiderschap vervolgens voortdurend dankzij nuttige informatie en concrete oplossingen die je deelt. Zo vergroot je de betrokkenheid van je publiek steeds meer. Belangrijk daarbij is je te beseffen dat je kennisleiderschap niet zelf kunt claimen. Je moet het verdienen en het stempel van kennisleider door anderen opgeplakt krijgen.
Deze werkwijze vergt vaak wel een andere manier van denken. Denk ‘wat kunnen wij voor onze klant betekenen?’ in plaats van ‘wat levert de klant ons op?’ Neem het (eind)doel van je klant als uitgangspunt en redeneer vanuit daar terug naar jouw oplossing. Hierin zit de sleutel tot marketingsucces. Het goud is hiervoor trouwens al aanwezig, in de vorm van je medewerkers, leveranciers, klanten en opgebouwde kennis bijvoorbeeld. Door te bouwen aan kennisleiderschap, laat je dit goud schitteren en komen klanten vanzelf op die schittering af.
Auteur: Marlene Dekkers, www.marketingaccent.nl