Ga naar hoofdinhoud

‘Looks’ belangrijker dan robuuste materialen

De beste architecten zijn architecten van wie de gebouwen er na twintig jaar nog steeds mooi en oogstrelend uitzien. Zij hebben namelijk begrepen hoe je met natuurkrachten zoals wind, regen, zon, warmte en kou omgaat en welke effecten dit allemaal op de gekozen materialen heeft.

Voor de natuurlijke materialen geldt dit misschien wel het meest. We kennen allemaal wel die verkeerde detailleringen, gebrek aan ventilatie en we lachen ons weer slap om de ‘bouwfout van de week’. Maar ze zijn wel al gerealiseerd en ieder uur dat ze bestaan schaden ze de reputatie van hout.

Sprankelende portfolio

Misschien is het voor (jonge) architecten ook een moeilijke jas om in te passen. Vroeg in de carrière dienen ze een sprankelende portfolio op te bouwen wil hij of zij een beetje naam maken en spraakmakende vervolgopdrachten krijgen.
De keuze voor ‘looks’ is belangrijker dan de robuustheid van de materiaalkeuze, want op het ene word je vandaag afgerekend, het andere komt pas na vele jaren naar boven. Ver nadat mensen überhaupt nog weten wie welk gebouw ook alweer ontworpen heeft.

Risico’s

Bij een gloednieuw gebouw, wanneer de materialen nog bijna geen natuurelementen hebben ondergaan, ziet ieder ontwerp er goed uit. Fijn voor op de website en op social media. De wereld is groot, mensen en banen zijn veel flexibeler dan vroeger.
Waar je als ontwerper eerder nog wel eens conservatiever te werk zou gaan vanwege reputatie op de lange termijn, zeg je nu je baan op, begin je ergens anders opnieuw of ga je verder in een andere regio. Gewoon even hardop nadenken: zou dit invloed hebben op de ‘risico’s die jonge architecten durven te nemen?

Durf kritisch te zijn

Iedere student die iets in de bouw wil gaan doen, adviseer ik: kijk naar oudere gebouwen, kijk naar oriëntatie, materiaalgebruik, detaillering, vergrijzing, vervuiling, onderhoudsinterval, leeftijd en ga zo maar door. Ga stage lopen bij juist die architecten en bouwbedrijven die erom bekend staan goed te zijn in de omgang met een bepaald materiaal. Stel vragen en durf kritisch te zijn.

Deel je kennis

En houthandel en timmerindustrie: deel je kennis, meer dan ooit tevoren. Vraag jezelf af: hoeveel tijd besteed ik aan de volgende generatie? Kijk niet naar een ander, niet naar de brancheorganisatie, maar naar: wat doe ik?

PS: kom ook maar op met die architectuurboeken met foto’s van gebouwen die na jaren vanuit exact dezelfde positie nog eens gefotografeerd zijn!

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer