Ga naar hoofdinhoud

Maak de doos verplicht van hout

Ik was dik een maand niet meer op de zaak geweest. Dus keek wel verbaasd op dat er op het braakliggend terrein achter ons pand een bedrijfspand is opgebouwd. Van staal. Wat niet zou moeten mogen.

Ik weet niet of u net zo veel op de weg zit als ik. Maar ik zie ze dus overal opoppen: kleinere maar vooral heel grote bedrijfsgebouwen. Type gesloten doos, hoogstens twee verdiepingen hoog, maar dan wel met heel hoge verdiepingen. Er zijn mensen in de buitengebieden langs de grens die opeens in plaats van over de weilanden tegen een soort Chinese muur aankijken. Langs de grens, ja, want het gaat veelal om logistieke centra van bedrijven met ambities die verder dan Nederland reiken. En om gemeenten die die bedrijven kraaiend van plezier binnenhalen. Want werkgelegenheid. Die bijzonder laagwaardig zal blijken te zijn en bovendien zal worden ingevuld flexwerkers die in busjes uit buitenlanden zullen worden aangevuld. Die mensen moeten ook werken. Alleen jammer dat vooral de bemiddelbureau’s daar de meerwaarde van oogsten.

Dus. Maar. Onomkeerbaar en in mijn eentje ga ik de machinaties van het grootkapitaal en de opmars van het warehousing niet tegenhouden. Maar: waarom wordt aan al die lelijkheid ook nog eens al dat kostbare staal verspild? Waarom is er kennelijk maar één manier om zo’n doos te bouwen: een stalen skelet met sandwichpanelen? Zou zo’n wethouder dáár nou niet iets aan kunnen doen? Een combinatie van verplichten en stimuleren? In plaats van zomaar grond voor weinig te verkopen of te rommelen met de ruimtelijke verordeningen eens een echte voorwaarde te stellen? Dat zo’n pand een skelet van houten spanten moet krijgen, en wanden met laten we zeggen een 80 procent biobased materiaal en vooral: dat de hele boel eenvoudig te demonteren is?

In het buitenland wordt bewezen dat zo iets nog niet eens veel duurder hoeft te zijn. Maar geeft dan op dat beetje meer wat subsidie, zou ik zeggen. Het blijft lelijk, maar als je weet dat er geen ader in de aarde voor heeft hoeven bloeden en geen hoogoven voor heeft hoeven branden, dan kijk je toch net even anders naar zo’n gedrocht, toch? Zeker als we ook nog iets afdwingen over de gevelbekleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer