Ga naar hoofdinhoud

Mens en machine

Kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence, zijn apparaten die reageren op data of impulsen uit hun omgeving, en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen. Het is een verzamelnaam van software als expertsystemen en neurale netwerken waarmee men de computer creatief wil leren denken.

De aandacht voor kunstmatige intelligentie lijkt overhyped. Want ondanks voortrekkers als Google, Tesla, SpaceX en Apple staat AI-technologie nog in de kinderschoenen. Vaak voldoet de realiteit niet aan de hooggespannen verwachtingen. Denk maar aan de spraakgestuurde personal assistants en zelfrijdende auto’s. Allerlei apps en tools beloven dat ze artificial intelligence bieden, maar kunnen die belofte niet waarmaken.

Het is ook een beetje eng. Zo wordt voorspeld dat in 2020 bij zo’n 85 procent van de conversaties tussen merken en consumenten er zelfs geen enkele menselijke interactie meer plaatsvindt. Maar in de hout- en bouwbranche liggen zeker kansen voor ontwikkeling en innovatie. Een groot gedeelte van het werk bevat immers repetitie en het genereren van data.

Machines mogen gerust efficiënt en productief zijn en steeds complexere taken uitvoeren. Mensen blijven nodig om te programmeren, nieuwe problemen op te lossen en verbanden te leggen met weinig data. Dan is er ook eens tijd over om echt creatief te zijn.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer