Ga naar hoofdinhoud

Mensheid redden

Wanneer de EU besluit een conferentie over het belang van bossen te organiseren en de drie directeuren van de relevante EU-ministeries er hun opwachting maken, dan weet je dat er iets gebeurt.

En wanneer de op één na hoogste baas van de EU Frans Timmermans, die zichzelf ‘tree-hugger-in-chief’ noemt, er spreekt over hoe cruciaal bossen op het vlak van biodiversiteit en klimaat zijn en dat ze economische kansen bieden van ongelooflijke omvang, dan moeten we dit als sector omarmen en op elke manier mogelijk steunen.

Het juiste doen

Timmermans liet in zijn speech verschillende keren vallen dat bossen en bosbeheer dit alles kunnen leveren, indien je het juist doet. De EU moet zelf een heleboel beter doen. Zo kan het veel meer werk maken van het verduurzamen van het eigen inkoopbeleid en dat van haar lidstaten, de handhaving van de EUTR over de lidstaten versterken en werk maken van ‘carbon pricing’.
Maar we kunnen zelf ook het goede voorbeeld geven. Voor mij staat ‘het juiste doen’ gelijk aan duurzaam bosbeheer, wat ervoor zorgt dat bos bos blijft met alle voordelen voor de biodiversiteit en ons klimaat, maar ook de economische kans is voor huidige en toekomstige generaties waar Timmermans het over heeft. Daar waar we niet zeker zijn dat bos duurzaam beheerd wordt, zijn we aangewezen op de keurmerken voor duurzaam bosbeheer.

Kwetsbaar

Duurzaam geproduceerd hout moet de standaard zijn, maar dat is het nog niet. “Hout uit duurzaam beheerde bossen uiteraard”, stelt de website van de fraaie campagne ‘Hout. Natuurlijk van nu.’ Maar zo vanzelfsprekend is dat nog niet. De campagne is een initiatief van Centrum Hout, wat weer bestaat uit de VVNH en NBvT.
De NBvT verwijst qua duurzaamheid naar een beleidsplan met een looptijd tot en met 2015. De VVNH doet het beter en heeft recente cijfers tot en met 2018. Overall komt 92% van het importhout uit duurzaam beheerde bossen. Kijken we naar productgroepen die eerder met niet-duurzame praktijken te maken hebben, zoals hardhout, dan wordt 63% gehaald. Als sector zijn we kwetsbaar als niet 100% een onberispelijke herkomst heeft.

Belonen en aansporen

De VVNH verdient een compliment dat zij de prestaties van individuele leden zichtbaar maakt op haar website. Hier kunnen we zien dat 11 van de 48 bedrijven die hardhout importeren en/of verhandelen nog geen 50% van de doelstelling (65%) behalen. Waarvan een kwart de 25% niet eens aantikt. Onder het nieuwe systeem van ‘Belonen en aansporen’, zouden deze 11 ondernemingen door het VVNH-bestuur verzocht moeten zijn “… een plan op te stellen, gericht op het verhogen van het bedrijfspercentage duurzaam geproduceerd hardhout …”.
Wat ik zou waarderen (en als één van de 23 leden die 100% van de doelstelling halen ook zou eisen) is dat de VVNH dit plan ook openbaar maakt en over de voortgang rapporteert. Pas dan kan worden beoordeeld of het een bedrijf serieus is. Blijft de firma in gebreke, dan zou de VVNH er heel snel afscheid van moeten nemen.

Verantwoordelijkheid

Bedrijven die zakendoen met houtimporteurs, zoals NBvT-leden, zouden er alleen duurzaam hout moeten kopen. Daarmee worden bedrijven die het goed doen beloond. Voor brancheverenigingen die nog geen ambitieuze doelstellingen hebben geldt uiteraard: neem je verantwoordelijkheid! Om met de woorden van Timmermans af te sluiten: ‘It’s not about saving the planet (…), it’s about saving humanity!’.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer