Ga naar hoofdinhoud

Moedig pakken we de draad weer op

Lang leve de bubbel. Bijvoorbeeld de houtbubbel. Waarin iedereen die je spreekt met houtbouw bezig is en tal van toffe projecten realiseert. Laten we de bubbel blijven opblazen, totdat iedereen er bij hoort.

En dan niet uiteen laten spatten! Bubbels doen denken aan schuim en zeepsop en dus aan ‘oppompen’ of ‘opkloppen’. En dan is het een verkeerde beeldspraak. Ik zie het liever als de ‘sferen’ waarin de mens, volgens de Duitse filosoof Peter Sloterdijk zich sinds het begin der tijden bevindt. Zoals de kunst al sinds vroeg met ‘spherische’ vormen het geheel of het al uitbeelde, zo is ook het begrip van mensen includerend en ‘bol’ en is het zaak zo veel mogelijk mensen onder die houten koepel te krijgen.

Mijn bubbel was een beetje doorzichtig aan het worden toen is deze zomervakantie per pont van de NDSM-werf over het IJ naar Centraal Station voer, – er bestaan mensen die naar Amsterdam op vakantie gaan-. Ik wilde de mijnen vanaf die pont wijzen op de houten hoogbouw die daar naar mijn herinnering verrees: Patch 22, Top UP en Stories, met daarvoor het drijvende dorp Schoonschip. Ik was er een paar keer geweest, de gebouwen hadden grote indruk op me gemaakt en in mijn herinnering was het complete waterfront van Noord-Amsterdam zo’n beetje van hybride flats gemaakt.

Dus niet. De bedoelde gebouwen zijn nauwelijks vanaf de pont te zien. Wel zichtbaar is de enorme bouwwoede in het gebied, het ene naast het andere grote appartementengebouw. En alles van steen en beton. Een realitycheck. Houtbouw in Nederland, hoe indrukwekkend de projecten en de productie in korte tijd ook is toegenomen, is nog altijd maar heel klein ten opzichte van de ‘grote’ bouw.

En toch zal onze bubbel niet barsten en groter en groter worden. De wal keert het schip. Met de nieuwste klimaatrapportages in het achterhoofd moet en zal iets gebeuren, begrijpen steeds meer ladngenoten, dankzij of ondanks een nieuwe regering. We moeten met zijn alleen maar het vertrouwen hebben dat we met zijn allen in staat zijn om de wereld weer heel te maken, één grote, inclusieve, alles omvattende veilige sferisch gesloten cyclus. Waarbij biobased bouwen niet meer en niet minder dan een sine qua non is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer