Ga naar hoofdinhoud

Naar München om te kijken hoe het moet

Het kan even niet (tenzij je net aan een vakantie van tenminste tien dagen thuis toe bent) maar zodra het wèl kan moeten u en ik nodig eens naar München. Door ferme overheidsbesluiten ontstaat daar Europa’s grootste houten stad.

We hebben op deze website al meermaals verslag gedaan van verschillende van de houtbouw-projecten die er op het Prinz Eugen Park gerealiseerd zijn. Dat is namelijk een verzameling van verschillende initiatieven, een stuk of negen, zowel van projectontwikkelaars als van zelfbouwgroepen en woningcorporaties. Eigenlijk hebben al die grondgebonden woningen en flatgebouwen maar één ding gemeen: een constructie die geheel of grotendeels van hout gemaakt is. Het heeft geleid tot een houten stadsdeel van circa 600 woningen, met winkels, scholen, kinderdagverblijven sporthallen, alles in hout.

Hoe dat zo komt? Dat noemen ze politiek, beste mensen. Een enthousiaste wethouder, een gemeenteraad die doordrongen is van de noodzaak om ecologischer te bouwen en een goed uitgewerkt stelsel van voorschriften zette de standaard: er mocht eenvoudig niet anders dan met biobased materiaal gebouwd worden.

Oh, wat huurde ik graag een bus en maakte er een reisje met jullie allemaal naartoe (nou, nog liever scheurde ik er in mijn middenklassertje met een lekker vaartje van 200 km/u naartoe, dat kan wel lijden met zoveel CO2-absorptie, toch?). Oh, ja vliegtuigen, die heb je ook nog. In ieder geval: natuurlijk leuk om die houten stad ook echt te gaan bekijken. Maar nog veel leuker zou zijn om die gemeenteraad en die wethouder te gaan bekijken: moet je zien: iemand die beslissingen durft te nemen en een stukje van de nieuwe wereld creëert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer