Na een jaar dealen met de coronapandemie, verlangt iedereen intens naar een normaal leven. In plaats van ‘terug naar vroeger’ kan dat natuurlijk ook een ‘nieuw normaal’ zijn. Voor de houtsector lijkt die laatste optie de beste.
Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe eerder we allemaal op een normale manier kunnen deelnemen aan het dagelijks leven. Weer de routine oppakken, je vrijheid nemen en genieten van wat we al meer dan een jaar moeten missen.
Grote vraag is natuurlijk: wordt alles weer zoals vroeger? Diezelfde vraag hoor je in de houtsector. Zeker de laatste maanden. De grondstofprijzen rijzen immers de pan uit doordat de wereldwijde vraag vele malen groter is dan het aanbod. Producenten draaien noodgedwongen op beperkte capaciteit, mede door Covid-19 en alle ziekteverschijnselen die daarbij horen.
Even goede vrienden
Hoe verrast waren met z’n allen door de enorme kluswoede die uitbrak onder de (Nederlandse) consument? Al in de eerste fase van de pandemie begaf klussend Nederland zich massaal naar de bouwmarkten. Bouwmaterialen waren niet aan te slepen en de ene recordomzet volgde op de andere.
Hoewel de detailhandel in de tweede coronagolf tijdelijk moest sluiten en nu beetje bij beetje weer open gaat, doen lokale houthandels en importeurs prima zaken. Het doorvoeren van prijsverhogingen naar de klanten gaat vrijwel per direct. En als je niet wilt betalen, even goede vrienden. Dit onder het motto ‘we raken het toch wel kwijt’. Want schaarste maakt mensen creatief. Ze zijn dan bereid om diep in de buidel te tasten.
Boost
Voorlopig hangen we nog wel even in deze bubbel, in ieder geval zolang de pandemie duurt. Wie had ooit gedacht dat we, ondanks corona, onze handel en industrie draaiende zouden kunnen houden? Menigeen verwachtte dat de omzetten zouden slinken. Niemand was erop voorbereid dat thuiswerken en het spenderen van vakantiegeld aan onderhoud en renovatie, de hout- en bouwwereld een boost zouden geven.
In het begin voelde een enkele ondernemer toch nattigheid. Hij vroeg dan ook, al dan niet op bescheiden wijze, NOW-steun aan bij de overheid. Je kunt maar beter vroeg aan de bel trekken, want je weet nooit waar dit allemaal toe leidt. Dat dit verzoek om overheidssteun bij nader inzien voor een enkeling overbodig bleek, zag je terug in de tweede NOW-regeling. Meerdere houtondernemers trokken hun steunaanvragen in, dan wel betaalden de ontvangen bedragen terug.
Historisch
Het gaat in het algemeen dus goed met de hout- en bouwwereld. Zeker als je dit afzet tegen de horeca, evenementenbranche, reissector en detailhandel. We mogen onszelf gelukkig prijzen dat we elkaar aan het werk kunnen houden en dat de bedrijfsresultaten stegen. Sterker nog: alle records werden het afgelopen jaar verbroken. In alle opzichten gaat het jaar als “historisch” de boeken in. Margeverbetering is eindelijk weer een topic binnen de houtbranche. Financiële reserves kunnen weer worden aangevuld.
Omzet of winst?
Hoe lang houden we dit allemaal vol? Gaat ook de houtsector weer terug naar het oude normaal? Laten we ons dus straks toch weer verleiden om orders te pakken zonder marge te schrijven? Wordt omzet weer belangrijker dan winst?
Niemand weet hoe de toekomst eruit gaat zien. Maar deze tijden bewijzen wel dat we in staat zijn om weer eens geld te verdienen. Geld dat we hard nodig hadden en zullen hebben, want deze bubbel waarin we nu leven is slechts tijdelijk. Niemand dwingt ons echter om terug te keren naar hoe het vroeger was.

Splinter
Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.
Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)
Lees ook: Wet van Darcy (Splinter)