Ga naar hoofdinhoud

(Nog) meer in hout investeren?

De zaaier komt vóór de oogster. Al draait het er bij de bosbouw meer om dat je de natuur zichzelf laat regenereren of dat je gaat planten.

Het is logisch dat de houthandel en houtindustrie het moeten doen met het aanbod dat uit het bos komt. Er kan wel iets gestuurd worden in oogstdiameter, in wie welke stammen en kwaliteiten voor zijn rekening neemt. Over het algemeen stond er vele jaren geleden al vast wat wij nu, in onze generatie, tot onze beschikking hebben. Maar is dat de laatste tijd eigenlijk nog wel zo?

Boompje groot, plantertje dood

Anders dan in de akkerbouw met zijn relatief hoge omloopsnelheden, zit er bij de bosbouw tussen start en oogst een vrij lange tijd. ‘Boompje groot, plantertje dood’ is vrij letterlijk bij vele hectaren het geval.
Die bomen moeten eerst nog wel überhaupt de volwassen status bereiken. Het is de afgelopen jaren echter een opeenstapeling van hobbels in de weg geweest: de letterzetter, essentaksterfte, droogte en iets langer geleden de storm Kyrill. Tijdens een ritje door het Sauerland schrik je bijna van de bruine heuvels, veroorzaakt door de grote hoeveelheid dode bomen die er staan.

Juveniel of volwassen

Uit deze situatie ontstaat natuurlijk wel een aantal vragen. Want hoeveel hectaren doen nog daadwerkelijk in West- en Midden-Europa mee aan de houtproductie, zijn nu ouder dan 25 jaar en komen dus te zijner tijd beschikbaar als hout? En wat doen we met de huidige, staande, dode voorraad? Het is veelal juveniel hout dat nog niet de ideale diameter heeft bereikt en daardoor wezenlijk anders is in houteigenschappen dan volwassen hout.

Boseigenaren helpen

Daarnaast zit er ook een knelpunt in de bosbouw. Want hoe kunnen boseigenaren geholpen worden zo snel mogelijk de dode bomen van hun land te krijgen, zodat op deze hectaren opnieuw geplant kan worden? Dit met in het achterhoofd de wetenschap dat door vraag en aanbod de prijs van hout gekelderd is, de productiecapaciteit voor laagwaardig hout commercieel gezien al redelijk vol zit en er een enorme opgave voor ons staat qua hoeveelheid oogst die gedaan moet worden.
En tja, als je eenmaal geoogst hebt, wat ga je dan op die grond zetten? Die keuze bepaalt welk hout de generaties na ons ter beschikking hebben.

Investeren

Als laatste vraag ik me af hoe de politiek een duwtje in de rug kan geven. Is, nu er zoveel hout beschikbaar komt, eindelijk de tijd rijp om (nog) meer in hout te investeren? Om daarmee de oogst- en productiecapaciteit verder uit te bouwen en nog veel meer hout te gaan verwerken en gebruiken? Gebruik deze kans en laten we deze nood een positieve draai geven!

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Eén reactie op “(Nog) meer in hout investeren?

  • Interessant artikel! Inderdaad een uitdaging hoe hiermee om te gaan.
    Mijn bosbouw -startup zet zich in voor klimaat, biodiversiteit, en biedt een financieel rendement. Ik kom graag in contact met andere bosbouwers of grondbezitters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer