Ga naar hoofdinhoud

Oerwoud en oerbos

Ook die documentaire gezien, zondag, over de oerbossen in Canada? Tweeduizend jaar oude douglassparren in British Columbia die vallen onder de gretige zaagmachines? Waarom zien we zo weinig hoe het ook kan?

Want in Canada, ook in British Columbia, doen ze aan verantwoord bosbeheer. De activist die naast de tweeduizend jaar oude douglasspar stond te fulmineren tegen houthakkers, stond ondertussen wel in een zee van vers aangeplante nieuwe sparrenbomen: over dertig jaar ben je daar omringd door hoge stammen, klaar voor nieuwe kap. Maar… het punt dat we zulke oude ecosystemen niet maar zo mogen verstoren, dat het eeuwenoude bos misschien zelfs wel intelligentie heeft, dat zich afspeelt tussen wortels en schimmels in de grond, zoals in die documentaire werd gesteld, je hoort het vaker en het lijkt me waardevol.

Het noordelijke oerbos is net zoiets als het oerwoud: je ziet beelden van woudreuzen die neergaan en het kan niet anders of er gaat een wereld aan deels onontdekt leven teloor. Het is dan moeilijk te begrijpen dat er ook verantwoord tropisch hout gewonnen kan worden. Dat in een land als Costa Rica in een paar decennia vele hectaren uitgeput boerenland is veranderd in fijne bossen vol teakhout. We zouden dagelijks, of, nou ja, wekelijks ook beelden moeten zien van die verantwoorde houtoogst. En films waar dappere woudbeheerders zich verzetten tegen sojaboeren. Dat zou ons leren.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer