Ga naar hoofdinhoud

Omdenken

De nieuwe kwartaalprijzen van hout, plaatmaterialen en andere houtproducten slaan in als een bom. Importeurs maakten deze als eerste bekend, daartoe gedwongen door hogere inkoopprijzen. Toen de handel van de eerste schrik was bekomen, volgde die al snel dit voorbeeld. Waarna klanten, de toepassers, aan het denkbeeldige infuus moesten.

Niemand kan zich herinneren dat hout in zo’n korte tijd (een jaar) zo schaars en duur werd. Prijsverhogingen van zo’n 50% zijn geen uitzondering in deze overspannen markt. Sommige klanten verwijten houtbedrijven dat zij de prijzen kunstmatig verhogen, omdat er meer vraag is. In hun ogen willen commerciële spelers gewoon meer winst maken.

Hout laat zich niet uit de markt prijzen

Op LinkedIn plaatste ik onlangs de stelling: als dit zo doorgaat, prijst hout zichzelf uit de markt! Daar was 45% van de mensen die stemden het roerend mee eens. De grootste groep (55%) echter niet.
Prijs hout zichzelf uit de markt? Het is waar dat er zoveel houtsoorten en houtproducten op de markt zijn, dat je altijd wel een alternatief kunt vinden.
En natuurlijk heb je de concurrerende bouwmaterialen. Maar staal en olie (kunststof) worden ook duurder, waardoor de kans op een overstap slinkt. Het ziet er dus naar uit dat hout zich niét uit de markt zal prijzen. Een echt alternatief is er immers niet. De schaal van het gebruik is te groot.

Geen alternatief

Dan zit er niets anders op dan deze dollemansrit uitzitten. Want daaraan komt vanzelf een einde. Stijgende prijzen zijn immers niet alleen het gevolg van hogere rondhoutprijzen. De prijs zal weer afvlakken naarmate meespelende factoren als transport, containers en internationale invloeden zich stabiliseren. (Actueel: het in het Suezkanaal gestrande schip bevat meerdere containers met hout uit Zuidoost-Azië. Dat geldt ook voor de schepen die erachter liggen te wachten tot het Suezkanaal weer vrij is).

Daarnaast hielp de zwakke dollar een stijging van de houtprijzen in het zadel. Het kan nog even duren, maar ooit trekt die dollar weer aan. In de tussentijd is er nog geen alternatief opgestaan.

Hout wordt wereldwijd duurder door een groeiende behoefte aan woningen. Maar dat is niet de enige oorzaak. De grotere vraag komt ook voort uit een circulaire ambitie en toenemend bewustzijn van de voordelen van hout op de langere termijn. Denk bijvoorbeeld aan reductie en opslag van CO2, lagere kosten voor installatie, positieve bijdrage aan de klimaatverandering en meer.

Waarde van bomen

Al jaren is hout een ondergewaardeerd product: prijzen zijn in 20 jaar tijd nauwelijks gestegen. Dat wordt nu in korte tijd rechtgetrokken. En niet meer dan terecht.

Eindelijk ziet de ‘buitenwereld’ de waarde van bomen in. Hashtag #omdenken.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Lees ook: Alles met een nerf

Eén reactie op “Omdenken

  • Mathieu Rosendaal

    Mooi verslag Marleen. Als hout beter gewaardeerd zou worden, zou er in Nederland ook meer interesse zijn om productie-bossen aan te planten. Bij de huidige rondhoutprijzen van de laatste jaren is het totaal niet interresant. Enerzijds hebben we dan zelf hout en anderzijds wat meer bomen in Nederland wat men zo graag wil vanwege klimaatmaatregelen enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer