Ga naar hoofdinhoud

Onderhoud en houtbouw

Ja, we moeten het er toch over hebben. Architecten en bouwbedrijven in ons land staan niet bekend om hun grote aandacht voor de exploitatieperiode van hun gebouwen. Zeg maar, het onderhoud. Toch iets om bij houtbouw in de gaten te houden.

Want aan de houten onderdelen… daar mankeert het bijna structureel aan in ons land. Ik kan het weten want ik schrijf al twintig jaar voor de schilder- en onderhoudsbranche en zolang kom ik al slechte detailleringen tegen. Van kozijnen, meestal, soms van andere geveldelen. We kunnen gerust zeggen dat een procent of tien, twintig van het werk van de schilders en vastgoedonderhoudsbedrijven zit in het al maar weer repareren van de gevolgen van die detaillieringsfouten. Ze frezen de houtrot weg en repareren het met epoxy, slijpen de scherpe kanten soms ronder of zetten er een compleet beschermend vezelcement-opzetstuk overheen.

Niet dat er niet veel ellende met zoutuitbloeinde steen is, knappend beton, te smalle dilletatievoegen. Maar de eerste schade van een slecht ontworpen en slecht gemaakt gebouw zie je toch meestal in de houten onderdelen.

Dat is trouwens lang niet altijd de schuld van de architect, hoor, al heeft bijvoorbeeld de trend om kozijnen uit een gevel te laten steken wel voor veel extra leed gezorgd. Net als de hang naar zwartgeschilderd hout (hoe donkerder de verflaag hoe heter die wordt, des te sneller hij er afknalt). Het heeft soms ook te maken met het waaibomenhout waarmee de houtindustrie soms werkt, de ondeugdelijke verbindingen, de onzorgvuldige detailleringen.

Goed. Dat is dus de status van de Nederlandse bouw. Waar je nooit met plezier, maar eerder met een jurist naar een oplevering gaat, want een opleverpuntje of 20 per woning is zo’n beetje het gemiddelde.

En in die sfeer willen we nu dus een houten revolutie. Daar zitten goede kanten aan. Wat prefab gemaakt wordt kan op de bouw moeilijk, of minder makkelijk, verpest worden. En heeft de kans dat het beter doordacht wordt en dat de verbetering op plek A ook op plek B in het ontwerp terecht komt. En dat hout belucht moet worden, brand-, geluid-, kraakveilig moet worden uitgevoerd zit ook wel aardig tussen de oren van iedereen, lijkt me.

Maar dat onderhoud… Ook al weer jaren kom ik gevels tegen die onderhoudsvrij zouden zijn, want van red cedar of van accoya of een ander verduurzaamd product. Maar wat maar niet mooi egaal wil vergrijzen, of toch na een paar jaar weer met brandvertraging behandeld moet worden. En nu komt er nog iets anders bij: de clt woningen met het hout in het zicht. Vinden we allemaal mooi. Behalve als we niet van geel houden, want onbehandeld dennehout vergeelt waar je bijstaat. Zeker in rechtstreeks zonlicht, dus soms in banen recht over de muur.

Daar helpt iets tegen: ‘gewoon’ een stukje schuren en dan ‘gewoon’ even schilderen met een… ja, nou, met wat? Inderdaad: géén filmvormende lak, maar een transparante beits, het liefst met stevige UV-filters. En dat ‘gewoon’ schuren? Ik kwam pas schilders tegen die zich er in gespecialiseerd hebben. Die begonnen met een voorzichtig korreltje voor dat zichtwerk: p1500 voor de kenners. Uiteindelijk stonden ze met korrel 600 te beulen: zo snel krijg je dat toplaagje er niet van afgesleten. En daarna was het plankje-voor-plankje, PLANKJE-VOOR-PLANKJE zo’n heel huis schilderen: besnijden met de kleine kwast, dichtzetten met de platte en dan door. Die jongens verdienen er een aardige boterham aan. Ook aan het herstellen van gevelbekleding waar het fout is gegaan. Vaak al in de fabriek, soms ook in het werk: afsluitende verf, slechte montage, vochtophoping… kom maar binnen onderhoudsspecialist.

Of deze schilders ook nog wel aan ‘gewoon’ werk toekwamen? Ja hoor, houtrotreparatie en detaillering verbeteren van het houtwerk van gemetselde en betonnen huizen deden ze ook nog altijd…

Eén reactie op “Onderhoud en houtbouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer