Ga naar hoofdinhoud

Oogsten, niet kappen

Het blijft moeilijk beseffen dat hout iets is dat je kunt oogsten en dat het weer teruggroeit. De houtbouw heeft een emotioneel probleem. Dat op te lossen is.

Ik liet pas iemand trots een paar edities van Het Houtblad lezen. En onvermijdelijk kwamen dat toch weer die vragen: of het niet zonde is van dat hout, of het niet ten kosten van de bossen gaat, of dat wel uitkan, zoveel houtbouw, zo weinig bomen.

Dat vragen de mensen nou zelden over cement en staal. Alsof die producten ‘aan de bomen groeien’ en niet uit de aarde worden opgedolven net zolang totdat het een keer op is. Tenzij we allemaal zoals Thomas Rau gaan denken: over rechten van materialen enzo, zal dat nog wel een tijd duren.

Maar over hout dus wel. Wegens alle alarmerende films en documentaires en nieuwsfoto’s die we in ons leven te zien krijgen over gemene mensen die bossen omleggen. En vanwege de emotionele band die bijna alle mensen met bomen hebben. Dat hebben we niet met maiskolven of bloembollen of aardappelplanten, terwijl die in intensieve akkerbouw geoogst worden waarbij er weinig aandacht is voor natuur en diversiteit.

Dat is er bij bosbeheer, verantwoord bosbeheer moet ik zeggen, het beheer volgens certificaten, dus wel. Geen hele arealen die in één keer worden omgelegd, maar met veel beleid steeds hier, dan weer daar een boom ertussenuit gehaald. De productiebossen uit mijn jeugd op de Veluwe: lange rijen kaarsrechte identieke bomen, zijn al lang veel diverser geworden, met kruidlagen, struiken, loofbomen tussen de sparren. Het woud ruist weer zoals het ooit gedaan moet hebben. Dankzij de bosbouw en de bosbouw leeft op dankzij de verkoop van hout. Dat geldt overal waar bossen zijn: verkoop het hout voor goed geld en de wouden zullen behouden blijven. Daar is niets lastigs aan en dat voelt emotioneel goed. Nu nog even uitleggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer