Dat onderzoek dat kortgeleden in Science verscheen over dat billioen bomen dat de aarde kan redden laat me maar niet meer los. De taak is niet heel moeilijk maar wel gigantisch. En het hout moet ergens heen.
Ik zit bijna dagelijks voor jou, leergierige lezer, op de weg. Overigens in een auto die toen hij gebouwd werd beschouwd werd als zeer goed voor het milieu, een ‘schone diesel’ met lage bijtelling. Terwijl ik tegenwoordig uit dieselschaamte bijna niet meer door de voorruit durf te kijken.
Anyway: ik kom oorspronkelijk van de Veluwe, ik weet hoe goed beheerd productiebos er uit ziet: prettig om in de wandelen, af en toe ligt er een perceel plat, twintig jaar later zie je daar niets meer van. De Nederlandse bosbouw is waar het naaldhout betreft echter vooral op de papier- en kartonindustrie gericht, tenminste waar ik vandaan kom. En dan nog wat op kozijnen en verduurzaamde gevelbekleding, al komt de grondstof daarvoor meestal ook uit het buitenland.
Volgens mij zijn er ook in ons land nog arme gronden genoeg om er meer snelgroeiende naaldbomen te planten en is er ook ruimte voor een fabriek of twee, drie, die daar gelamineerd, gevingerlast en kruilingsverlijmd prima bouwmateriaal van maakt. Moet je zien wat dat al voor de CO2-reductie doet.
Maar voor al het glulam en clt dat we hier kunnen gebruiken zullen we naar het buitenland moeten kijken. Gelukkig is er al heel veel in Scandinavië, Duitsland en de alpenlanden te vinden, terwijl er in Rusland zelfs een groot bosoverschot schijnt te bestaan.
Want: je kunt heel veel met hout, de gekste en wildste vormen maken, ijzersterkt, brandveilig, onderhoudsvrij, maar het materiaal leent zich ook uitstekend voor seriematige prefabbouw. En zo kom ik terug om dat rondrijden in die diesel van me: dankzij onze geweldig boomende economie (schijnt) en het toenemende internetbestellen (niet meer weg te denken) zie ik overal van die grote magazijnen verrijzen. Giga distributiecentra, je kent ze wel: rechttoe-rechtaan-niets aan. En die dingen maken ze dus van stalen frames met stalen, steenachtig of cementen plaatmateriaal. Overal. Moet er een heleboel isolatiemateriaal, meestal van fossiele herkomst, achter geplakt worden (of het is al in de dekplaten verwerkt).
Denk die loodsen, magazijnen, overslagcentra nu eens allemaal in kruislaaghout met glulamspanten, eventueel in houtskeletbouw. Wat een gigantische hoeveelheden CO2-opslag zouden we dan creëeren. Met hoeveel meer genoegen zouden we naar die gebouwen kijken. Misschien zouden ze er niets mooier uitzien, maar we zouden weten: dat gebouw werkt mee aan het behoud van het leven op aarde.