Ga naar hoofdinhoud

Over transitie en valse profeten

De bouw gaat veranderen. Daar zijn innovatieve krachten voor nodig en een wal die een schip keert. Dan werken net zo goed de krachten en machten mee die wat minder voorop lopen. De wil is er, zelfs bij bedrijven die ogenschijnlijk andere belangen hebben. Lenin had niet per se gelijk.

Dat is het mooie van de huidige transitie, in alle branches waar ik de afgelopen jaren heb mogen rondkijken, en dat zijn er nogal wat: iedereen is langzamerhand wel doordrongen van het feit dat er een wereld te redden is willen we die een beetje heel door kunnen geven aan onze kinderen. Daar zijn jaren van indoctrinatie met natuur- en Disneyfilms aan vooraf gegaan: woudreuzen sneuvelen in Rio, en elke Attenborough eindigt met ‘helaas is de leefwereld van dit geweldig dier…’ vul maar in.

En dat is een goed ding. Want nu in de echte buitenwereld de koude cijfers de noodzaak van de transitie onomstotelijk aantonen zijn de harten warm. Zouden er, behalve bij Tata Steel, nu nog echt mensen zijn die zonder wroeging het klepje openzetten om rotzooi in het milieu te laten lopen? Dat zo’n klepje er is, dat is wel iets waar veel mensen nog niet omheen kunnen denken: hoe moet het ooit zonder klepje? Gelukkig zijn er dan in alle branches mensen geduldig aan het rekenen en tekenen om uit de dokteren hoe het ook zonder zo’n klepje kan.

Verandering, beste mensen, heeft misschien best een kleine Revolutionaire Voorhoede nodig. Maar evenzeer het achteropkomend voetvolk en de marketensters en de marskramers dat allemaal dezelfde kant op beweegt. Lenin dacht dat je maar een klein groepje mensen nodig hebt om een volk wakker te schudden tot een revolutie. Trump dacht dat trouwens ook, vermoed ik, voorzover je hem denken over zijn daden mag toedichten, daar zijn ze in de Vs nu over aan het bakkeleien.

Wat ik wil zeggen? Dat ik een beetje moe wordt van self-made ‘professors’ met de kleinst mogelijke aanstelling en de kleinst mogelijke rechtvaardiging om zich zo te noemen, die jaar-in-jaar uit voor zaaltjes spreken en daar hun populair-wetenschappelijke boekjes uitdelen die bij lezing zo goed als geen fundament blijken te hebben, overal tegen iedereen roepen dat men verstoft, verkokerd, ingemetseld is en alles open moet gooien en opnieuw beginnen.

Da’s lekker makkelijk, namelijk. Een beetje te makkelijk. En dan natuurlijk graag praten over een klimaatclub waar je al tien jaar uit bent (al houden ze je graag aan als erelid) en opgeven over alle belangrijke mensen waartegen je allemaal brutale dingen hebt durven zeggen…

Ik ben geen hegeliaan en ook geen marxist, eerder een rushdist. Want Salman Rushdie zegt in de Duivelsverzen: ‘stukje bij beetje en dingetje bij dingetje komt het nieuwe in de wereld.’ En slechts heel zelden door een profeet of een revolutionair. Zo goed als nooit, eigenlijk.

Maar dat nieuwe komt, onherroepelijk. En op een dag kijken we om en vragen we elkaar hoe we ooit zo gedachteloos met cement en zand hebben kunnen bouwen. Zo’n professor staat dan weer ergens anders iemand te bekritiseren omdat-ie niet snel genoeg transformeert. En mensen op te roepen om een clubje met hem er in te beginnen. Met steeds schrillere stem.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Eén reactie op “Over transitie en valse profeten

  • Geert van Dijk

    🙂 dat ‘hoelang kunnen we nog met zand/grind/kleiwinning doorgaan’ denk ik al jaren als ik bijvoorbeeld door Zuid-Limburg rijd. Zandgat na zandgat, onder Roermond is nu meer water dan land… Ik ben niet zo van de taksen, maar als de werkelijke kosten ook maar een beetje in beton en baksteen zouden worden doorbelast, dan .. werd er in ieder geval méér hout gebruikt, denk ik!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer