Ga naar hoofdinhoud

Over verkopen wat je nog aan het engineeren bent

Razendsnel gaat het, met houtbouw in ons land. Nog niet met de volumes, maar die zitten er aan te komen. Concepten genoeg, en ze worden steeds slimmer. Maar als opdrachtgever zou ik daar niet op wachten. De prototypes kunnen al best in productie.

Is ook wel een beetje de tik van techneuten: een ontwerp is nooit áf. Al helemaal in de bouw, waar we gewend zijn om elk project zo’n beetje aan te vliegen alsof er nog nooit op de hele wereld ooit een huis gebouwd is. Daar is het voor de bedenkers van demonteerbare, flexibele, uitbreidbare en ontkoppelde, industrieel produceerbare en toch ‘custom made’ woningen misschien nog heel lastig om zichzelf in te houden met door-engineeren.

Dat merkte ik bij de LOFT woningen van HOUTbaar. De modelwoningen in Rotterdam zijn een wonder van vindingrijkheid, zitten vol met verbazende en verrassende vondsten en hebben een ijzersterk verkoopverhaal. Maar de lui van TBI en The New Makers die ze bedacht hebben zijn nog maar halverwege met hun plannen. Zaak is, voor hen, om dat nu goed uit elkaar te houden: je hebt iets goeds in handen, ga daar de boer mee op, en werk ondertussen door aan verfijning.

Bij Bouw.Novum hebben ze dat zelf ook wel ingezien. Ergens in het proces hebben ze tegen elkaar gezegd: nu gaan we bouwen ook, en dan bouwen we alle gave plannen die we hadden daar al in, ook al hebben we nog veel meer gave plannen. En ook hier is het, denk ik, zaak om het concept onder de aandacht te gaan brengen, dan zie je verderop wel wat je nog aan aanpassingen kunt doen:

Feit is: we weten in ons land eigenlijk nog maar heel weinig over houtbouw, en tegelijk ook veel. De informatiehonger is enorm, en ook de drive om informatie te verzamelen en die met anderen, al dan niet gratis, te delen. Maar aan de andere kant: we kunnen er nu al heel veel mee. En we komen nu al op zeer goed doordachte, zeer innovatieve, game-changende concepten. Laten we die alsjeblieft zo snel mogelijk gaan uitrollen. Het is nu al goed, en alleen maar fijn als het later nóg beter wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer