Ga naar hoofdinhoud

Portemonnee

Ik heb een interessante, misschien wel leuke tip. Ga eens rondsnuffelen op de website NOW-inzichtelijk.nl. De houthandel heeft nog nooit zo goed gedraaid als nu. En toch vraagt menigeen zonder schroom financiële steun aan.

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is een subsidie die uit publiek geld wordt betaald. Vanuit deze pot is in totaal 7,8 miljard euro toegekend. NOW-inzichtelijk.nl laat zien welk subsidiebedrag naar welke bedrijven is gegaan.

Vooral de naaldhouthandel draait dit jaar op volle toeren. Dat weerhield een grote importeur van Noord-Europees naaldhout er niet van om op drie BV’s steun aan te vragen. En dat loonde: hiermee harkte het bedrijf een kwart miljoen binnen.
Een bekende importeur van tropisch hardhout ging helemaal los. Zijn NOW-aanvraag vanuit vier BV’s leverde de lieve som van 280.000 euro op.

Je kunt op de website zoeken op bedrijfsnaam, vestigingsplaats of via woorden als ‘houthandel’ en ‘houtimport’. Wil je er echt een studie van maken en heb je veel geduld, tik dan het woord ‘hout’ in. Dan trekken gevestigde namen in de handel, import, timmerindustrie, houtbouw, houtbewerking, palletproductie en levering van machines aan je oog voorbij.

Uiteraard zijn de meeste aanvragen logisch. Je kunt immers nooit in iemands portemonnee kijken. Ten tweede wist je als ondernemer niet wat je economisch te wachten stond toen je tijdens de eerste ronde van de NOW steun aanvroeg. Daarnaast heeft niet iedereen in de houtsector het makkelijk. Denk maar aan sommige nichemarkten of aan bepaalde toeleveranciers.

Na de uitkomst van de tweede aanvraagperiode en definitieve berekening zal NOW-inzichtelijk.nl tonen welke bedrijven eigenlijk geen recht hadden op deze regeling. Zij moeten dan geld terugstorten. Bij wie wilde profiteren van de maatregel, komt boontje om zijn loontje.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

2 reacties op “Portemonnee

  • Joost

    Bedankt voor deze informatie. Dit is toch eigenlijk te gek voor woorden. Natuurlijk wil ik niemand persoonlijk aanvallen, maar er staan namen tussen… Ondernemen doe je in goede en slechte tijden en kent vele ups en downs. Maar dit lijkt op graaien in de pot.
    Of ben jij als houthandelaar ook maanden verplicht dicht geweest? Nee toch? Ik ben dan ook erg benieuwd wie er moet (en kan) terugbetalen.

  • Op zichzelf is dit natuurlijk allemaal waar. Ik wil hier toch wel een kanttekening bij plaatsen. De NOW-aanvraag kan enkel op voorhand worden gedaan in een onzekere tijd. Als een bedrijf géén NOW-aanvraag doet zou ik dat eerder vreemd vinden dan normaal, ongeacht de financiële situatie. Als een bedrijf 280.000 euro aan NOW-subsidie ontvangt, betekent dit ook dat er best wat huishoudens afhankelijk zijn van het inkomen bij dit bedrijf. Ook wij hebben de NOW1-regeling aangevraagd en nodig gehad. De NOW2 blijken we achteraf niet nodig te hebben en betalen we daarom graag z.s.m. terug. Toch hebben we voor de 3e ronde wel weer NOW aangevraagd, ook al verwacht ik niet dat we deze nodig gaan hebben. Ik heb geen glazen bol! Ik wil niet achteraf bij onze mensen moeten melden dat we enkelen op straat moeten zetten omdat we een verkeerde gok hebben genomen. Als het niet nodig blijkt, betalen we dit net zo graag weer terug. Dat noem ik niet boontje komt om zijn loontje, dat is gewoon zoals we dat met elkaar hebben afgesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer