Ga naar hoofdinhoud

Raar dat de overheid nog met stenen bouwt

Ok, we wachten met zijn allen tot de spinmeisters van het CDA de plooien die ze zelf veroorzaakt hebben weer gladgestreken hebben, zodat Wopke vicepremier kan worden met de andere vier vicepremiers onder Rutte. Maar dan moet er toch met gezwinde spoed een klimmaatactieplan van heb ik jou daar worden opgetuigd. Een no-brainer lijkt me dan: alle overheidsgebouwen van hout.

Uitzonderingen? Nou… ik weet het niet. Een nieuwe kantoortoren voor een ministerie of een nieuw gemeentehuis… het kan probleemloos van hout gemaakt worden. Scholen en universiteitsgebouwen sowieso. En Amerikaanse proeven met echte, ontploffende, bommen wijzen uit dat ook het doorsnee Defensie-gebouw eenvoudig in hout, in dit geval CLT, kan worden uitgevoerd.

Alles kan en is beter met houtbouw


Parkeergarages, schouwburgen, voetbalstadions, zwembaden, Olympisch stadions zelfs, treinstations, ja zelfs verkeersbruggen… je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken of er zijn vele, ja, vele voorbeelden te vinden van uitvoeringen in houtbouw. En: hout als bouwmateriaal is zó onwaarschijnlijk veel duurzamer dan andere bouwmaterialen dat het niet eens helemaal in de modellen past. Daarin gaat het alleen nog maar over de CO2-opslag en hoe die goed moet worden meegerekend. Maar de herwinbaarheid, de losmaakbaarheid, de circulairitteit, de lage belasting van de omgeving, het geringere gewicht, de arbotechnische voordelen, de gezondheids- en geluksbevorderende omstadigheden die het creëert voor bewoners en gebruikers… Het zijn allemaal keihard in geld uit te drukken voordelen, en er zijn slimme en vooruitstrevende ontwikkelaars genoeg die die voordelen allang inzien en er hard mee bezig zijn.

Het raamwerk om mee te beginnen

Dus… een duidelijke wet of regel die voorschrijft dat nieuwe overheids- en semi-overheidsgebouwen van hout moeten zijn ligt voor de hand. Of iets diplomatieker geformuleerd: van biobased materialen. Want zo sluit je bamboe niet uit, nieuwe composieten en pak je meteen de gevelafwerking en de isolatie mee. En omdat je vaak niet zonder betonnen fundament kunt of hier en daar een staalkabel nodig hebt kun je dat ook nog eens beperken tot, zeg, 60 procent biobased per project.
Dat lijkt me een raamwerk waarmee je sowieso moet beginnen. Daar is geen pilot voor nodig, geen nader onderzoek of wat dan ook. Dat is eenvoudigweg mogelijk dus schrijf het dan ook voor. Wat een gigantische winst voor de planeet zou dat zijn!

De wel-brainers


En daarna komt pas het werk waar je als politiek en bouwbranche wél je brain voor nodig hebt: experimenten waarin huizen helemaal geen energie meer gebruiken, waar wonen, werken, recreëeren en mobiliteit op meer duurzame manier met elkaar verbonden zijn, de vraag hoe je komt tot een no-carbon samenleving, natuurinclusief, biobased en gesloten circulair. En ook daar zouden we dan niet de eersten in zijn, maar nog wel kunnen aanhaken bij de voorlopers in de wereld. Wat weer allerlei profijktelijks voor ons land en zijn wijze en rentmeesterachtige politici zou opleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer