Ga naar hoofdinhoud

Samen

Eén van dé grote vragen in de houtsector is: hoe ontwikkelt de bouw zich? De uitbraak van het coronavirus in Nederland en alle genomen maatregelen laten bouwers nog redelijk ongemoeid, al zijn hier en daar werken (deels) stilgevallen. Maar de sector laat zich niet uit het veld slaan en houdt de moed erin onder motto’s als ‘De bouw draait door’ en ‘Wij zijn #doorbouwers’.

Er zijn en worden allerlei voorspellingen gedaan over in hoeverre de bouw door corona wordt geraakt. Het effect zal op korte termijn mild blijven. Omdat de sector kwetsbaar is, kan de negatieve impact op de lange termijn misschien wel groeien. De bouw is immers laat-cyclisch en afhankelijk van andere zakelijke sectoren (leisure/horeca, transport, industrie, retail) en van het consumentenvertrouwen.

Bouwers verwachten dat de levering van verschillende materialen zal haperen. Die angst wordt gedeeld door de houthandel en houtindustrie. Iedereen verkoopt nog goed en draait zelfs een topomzet doordat thuiszittende consumenten tijd en geld vrijmaken voor klussen.

Het is leuk om te zien, en het maakt me ook trots, dat in de houtsector creativiteit hoogtij viert. Afgezien van het bedenken van allerlei ingenieuze coronamaatregelen om de zaak maar draaiende te houden, ontstaan er spontane samenwerkingen op het gebied van leveringen en productie. Want ja, we staan er toch allemaal hetzelfde voor: als individueel bedrijf wordt het steeds lastiger om concurrentievoordeel te behalen.

Wat voorheen niet zo goed van de grond kwam, lukt corona wel: het brengt niet alleen de bouwsector, maar ook de houtbranche samen.

Marleen van Herwijnen
Hoofdredacteur Houtwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer