Ga naar hoofdinhoud

Schaamhout, houtschaam

Mag ik bij deze twee nieuwe woorden introduceren? Er wordt veel te veel om de hete brij heen gedraaid als het over de herkomst van hout gaat. Er is goed hout en er is fout hout. En wie dat laatste verkoopt of toepast moet zich diep schamen.

Over tropisch hout om maar eens te beginnen: natuurbeschermers maar ook mensen die opkomen voor arbeiders- en heel basale mensenrechten sméken de wereld om gecertificeerd hout te kopen. Alleen maar gecertificeerd hout. Ik hoorde pas live zo’n smeekbede aan: je hebt stukken roofbos, waar onderbetaalde werklui onbeveiligd woest aan het kappen zijn en de aarde ter plekke voor altijd kapot maken, soms nog met een doel, namelijk om op die plek soja te verbouwen of huizen te bouwen, vaak ook puur en alleen Het bosperceel ernaast voor de winst van de slavendrijvende kapitalist die zich houthandelaar zal noemen als hij met inkopers uit ons deel van de wereld praat.

Het bosperceel ernaast

En daarnaast, soms let-ter-lijk in het bosperceel ernaast lopen prima betaalde mensen met goede werkkleding, helmen, beschermende laarzen, brillen en handschoenen hout te oogsten uit een woud waar voor elke omgehakte boom er vijf worden teruggeplaatst: het aantal bomen neemt toe, ze worden enkele tientallen jaren met rust gelaten zodat er weer een echt bos met een ecosysteem ontstaat, ook goed voor zeldzame plant-, dier- en vogelsoorten. En… ja, dat tweede soort hout is vaak een beetje duurder. Maar het is dus goed hout. Geen fout hout, geen schaamhout. Het is houttrots, het is een land vooruit helpen, het is de wereld redden als je dat soort hout gebruikt.

Naalhoutkap bedreigt oerbos

Naaldhout? Denk niet dat dat anders zit. Als het de eindgebruiker niet uitmaakt waar zijn hout vandaan komt zullen er altijd bedrijven zijn die zullen proberen tegen zo laag mogelijke kosten hout te produceren, ook als dat ten koste van het bos gaat. Zoals in de laatste Europese Oerbossen in Roemenië aan de gang is. Terwijl: als het wél om gecertificeerde bosbouw gaat, dan hebben we een onuitputtelijk, prachtig bouwmateriaal dat ook nog eens de lucht zuivert en CO2 opslaat.

Ook van naaldhout, kortom, moet je zeker weten dat voor elke dode splinter er minstens één weer nieuw aan het groeien is. Anders moet je je schamen. Kun je nog zoveel kilometers fietsen tegen de auto- en de vliegschaamte, maar door te bouwen met ongecertificeerd hout brengt je de aarde ook onherstelbaar schade toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer