Ga naar hoofdinhoud

Schitterend

Als hoofdredacteur van Houtwereld vervang ik hout natúúrlijk door hout.

Toen ik besloot een schattig jarendertighuisje te kopen, wist ik dat veel van het houtwerk gerenoveerd moest worden. En zo geschiedde. De houten veranda werd opgeknapt en een eerder door worm aangetaste houten beganegrondvloer maakte plaats voor nieuwe vloerdelen. Er kwamen nieuwe maatwerk kozijnen en ramen, nieuwe steunbalken voor de fundering, nieuwe dakklossen en nog veel meer. Het resultaat was schitterend.

Inmiddels woon ik in een grote eengezinswoning. Daar moesten deze maand op de zuidgevel de kozijnen eruit. Het gevingerlaste volhout western red cedar met glaslatten en onderdorpels had na 22 jaar de strijd tegen weer en wind verloren, daarbij geholpen door de antracietkleurige lakafwerking. Inderdaad: WRC werd destijds wel eens voor deze toepassing gebruikt.

Er is volhout gevingerlast sapeli (met FSC- en KOMO-keur) voor teruggekomen. Opnieuw met een antraciet lak die keurig matcht met de rest van het houtwerk. Bij de verwijdering van de oude kozijnen zat het tegen, omdat het cedar was verlijmd aan de binnenafwerking. Het hout moest letterlijk uit de gevelopeningen worden weggehakt.

Positief is dat de beglazing en Colorbel-glaspanelen nu van binnenuit zijn geplaatst. Geen gedoe meer met kwetsbare glaslatten aan de buitenkant. En het gevelbeeld is er meteen ook strakker op geworden.

Natúúrlijk vervang ik hout door hout. Het zou niet bij me opkomen om kunststof te overwegen.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer