Ga naar hoofdinhoud

Splinter: BouwBeurs 2008 versus 2023

BouwBeurs 2019 (archieffoto)

2008: Alweer 15 jaar geleden liep ik vol verbazing over de BouwBeurs en zag megastands die soms wel een half miljoen euro hadden gekost. Je had er – zeker toen – een compleet vrijstaand huis voor kunnen bouwen!

Ik ben een heel nuchter mens en rekende uit hoeveel meeromzet dat bedrijf dan moest maken om alleen al de standkosten en personele kosten terug te verdienen….

De kredietcrisis diende zich aan en het bedrijf waar ik op doel ging enkele jaren later over de kop met ontslag voor ruim 200 personeelsleden. Er was meer dan 50 miljoen euro aan waarde ‘verdampt’. Ik vond het erg jammer, want de producten die werden gemaakt waren van hoge klasse.

Beurskosten

Toen ik nog divisiedirecteur was van een groot bedrijf, werden de beurskosten nog veel hoger begroot. Ik weigerde en rekende voor wat er anders, beter, slimmer kon.

Na 2008 zakte de bouwproductie enorm in elkaar. En wat deed de regering? Wederom: niets… Dus ook niet anticyclisch investeren in sociale woningbouw om daarmee de bouwproductie en werkgelegenheid op peil te houden. Gevolg: een enorme uitstroom uit de bouw en faillissementen te over. Nu zitten wij met de gebakken peren.

Minister De Jonge mag dan weer proberen om de bouwdoelstellingen te halen… Dat gaat vanzelfsprekend niet lukken, gezien alle beperkingen. Personeelstekort, oplopende rente, te trage verlening van bouwvergunningen et cetera. In 020 is de wachttijd voor een sociale huurwoning gemiddeld 13 jaar. Wie kan zover vooruitkijken? Er is dus volop bouwwerk aan de winkel.

Beurstips BouwBeurs 2023

2023: terug naar de bouwbeurs 2023 en uw stand met enkele verkooptips.

Tip 1 Begin met veel lekkers op de – kleinere – stands want ook op beurzen geldt: liefde gaat door de maag. Dus super gastvrij mensen aanspreken en ontvangen. Ook tijdens de ‘schouderuren’. In de ochtend zoete kleine hapjes en ‘s middags hartige.

Tip 2 Geef met duidelijke signing noviteiten aan, zodanig dat mensen er een foto van kunnen maken en met een QR-code alles vlot kunnen vastleggen en na de beurs kunnen nalezen. ‘Grazing news’ heet dat.

Tip 3 Laat verkopers nieuwe prospects echt concrete en duidelijke vragen stellen. Dus niet het bekende algemene praatje, maar bij de koffie met wat lekkers: wat kunnen wij voor u betekenen en leveren? Ik heb in veertig jaar tijd tientallen beurzen bezocht in verschillende landen. Opvallend is dat vrijwel alle verkopers bij nieuwe gezichten op de stand geen stapsgewijs gespreksscript hebben ingestudeerd. En dus laten ze kansrijke prospects vaak lopen. Jammer.

Tip 4 Laat alle verkopers de website(s) van prospects direct bestuderen en onderzoeken welke producten (of diensten) u hen kunt aanbieden. Maak zo snel mogelijk na de beurs met een persoonlijk telefoongesprek een bezoekafspraak want: de gestadige druppel doet de steen uithollen. Ofwel: met constante aandacht realiseert u meer verkoop.

Tip 5 Blijf in contact. Wij kregen enkele jaren lang keurige verkoopinformatie van een grotere houthandel. Nooit iets gekocht tot er een spoedaanvraag binnenkwam. Zij waren de enige leverancier die dezelfde dag nog kon leveren. En dus werden wij klant.

Doe het dus sneller en beter, maak optimaal gebruik van bovenstaande tips. Dan is het beursrendement van de bouwbeurs 2023 reden voor een glimlach. Veel succes!

De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector

Meer Splinters lezen >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer