De bouw is goed door de Corona periode heen gekomen, maar de komende jaren zien er ondanks een gigantische bouwopgave zorgelijk uit. Stijgende rentes en hoge bouwkosten zijn al factoren die een sterke negatieve impact hebben, maar de ontstane situatie rondom bouwvergunningen is om gek van te worden.
Voor de financiële crisis waren gemeentes over het algemeen zelf nog volledig verantwoordelijk voor het afgeven van bouwvergunningen. Maar door enkele dubieus afgegeven vergunningen en de behoefte om te bezuinigen op personeel hebben de meeste gemeentes de taak van het beoordelen van bouwplannen en het afgeven van vergunningen overgedragen aan omgevingsdiensten.
Zo lang mogelijk rekken
En daar is het monster geschapen. De omgevingsdiensten hebben zelf te weinig gekwalificeerd personeel en huren allerlei experts en consultants in die per uur betaald worden. En in plaats van zo snel mogelijk een vergunning af te geven, hebben deze er dus alle baat bij om het proces zo lang mogelijk te laten duren. Elke keer een paar dagen voordat de uiterlijke termijn van zes weken afloopt, verzinnen ze weer een paar extra vragen die vaak al beantwoord waren in de toegezonden stukken. Of ze vragen om een extra rapport waar ook weer consultants voor ingehuurd moeten worden.
Houtbouw en stikstof
Na de gerechtelijke uitspraak met betrekking tot de eerdere stikstof vrijstelling voor de bouw, komen daar nog een hoop verplichte rapportages bij. Er wordt wel gezegd dat de houtbouw daarvan zou kunnen profiteren, maar het verlammende effect voor de nieuwbouw moet niet onderschat worden.
Bovendien is er, bij houtbouw, ook nog steeds een betonnen fundering nodig. Het zou goed zijn als de houtbranche pleit voor een versneld traject voor houtbouw projecten. Daarnaast moeten gemeenten het heft weer in eigen handen nemen en een eind maken aan de contracten met de vaak incapabele omgevingsdiensten.
De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden uit de houtbranche.