Soms vraag je jezelf af: heb ik iets gemist of ben ik toevallig op de verkeerde plek geweest?
Op vakantie in Oostenrijk viel me op dat er in hoofdzaak gebouwd wordt in beton of in metselwerk. De kleinere bouwwerken worden gemetseld, de grotere, zoals appartementen, worden allemaal van in het werk gestort beton gemaakt.
De bekisting bestaat veelal uit een systeemkist, die ter plekke wordt geassembleerd. Daarna worden de wanden voorzien van een 100 mm dikke isolatielaag, waarover een stuclaag komt. Nergens zag ik bouwwerken in hout gebouwd worden. Terwijl overal zagerijen staan en fabrieken, waar gelamineerde liggers worden geproduceerd.
Wat gebeurt er na de sloop met nog bruikbaar hout?
Deze liggers zie je wel vaak toegepast bij grote overspanningen, zoals bij supermarkten. Zijn wij in Nederland dan meer enthousiast over houtbouw dan in Oostenrijk? Terwijl wij in Nederland toch bijna alles moeten importeren. Dat lijkt mij sterk.
Onlangs was ik op een groot sloopproject. Het sloopbedrijf presenteerde zich als circulair. Dus zoveel mogelijk hergebruik van de vrijkomende materialen. Dat riep bij mij de vraag op: Wat gebeurt er met het nog bruikbare hout, na afbraak van een gebouw?
Vroeger werd er in de agrarische sector veel zogenaamd sloophout gebruikt. Dus goed hout, en nog geschikt om stallen of dergelijke van te bouwen. Ik ben gaan zoeken op internet, maar kan moeilijk adressen vinden waar dit te koop is. Vooral gelamineerd hout moet toch goed te hergebruiken zijn? Of vinden we dit te lastig? Als we willen vergroenen zijn dit toch aspecten, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren?
De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden uit de houtbranche.