Ga naar hoofdinhoud

Splinter: Hout in uitvoering vergt wat extra’s

Hout is een prachtig materiaal. We kunnen er veel producten van maken. Denk aan meubels, verpakking, parket en nog veel meer. Maar in de bouw gebruiken we hout als materiaal voor kozijnen en deuren, dragende en niet dragende wanden, kappen, vloeren en constructies.

Iedereen of bijna iedereen doet zijn best om er een mooi product van te maken. Dan kom je op de bouw en dan schieten de tranen soms in je ogen. De kozijnen, keurig ingepakt in de folie, liggen op elkaar gestapeld of de folie is kapot. Vloer en kapelementen zijn horizontaal gestapeld en blijven daar soms weken liggen vanwege een verkeerde planning. Bij regen loopt het water overal in en tussen. Dit is vooral een probleem bij open elementen met een isolatievulling. De isolatie en de houtverbindingen zijn soms verzadigd met water.

Wandelement met schimmel

Onlangs was ik op een werk in aanbouw. Daar moest ten behoeve van een aanpassing aan de installatie een wandelement worden geopend. Het water liep er uit en de schimmel begon zich al te ontwikkelen. Is het nu echt zo moeilijk om zorg te besteden aan de opslag van deze toch kostbare producten.

Bij de opbouw van een houten casco moet men een tarp (groot afdekzeil) gebruiken om het hout tegen weersinvloeden te beschermen. Dit is lastig en kost tijd. Vooral als men aan het einde van de dag naar huis wil. De tarpen moeten worden vastgezet tegen wegwaaien en de andere dag, als het weer het toelaat, moet alles weer worden opgeruimd. En dat iedere dag. Het gevolg is dat veel mooie projecten in hout toch een negatieve connotatie krijgen. Dit moeten we niet willen.

Optrekkend vocht

Een aspect, dat al in het ontwerptraject van belang is, de detaillering van verbindingen en dan vooral bij dragende constructies. Het komt vaak voor dat aansluitingen zodanig zijn ontworpen dat regenwater wel naar binnen kan, dus in de verbinding, maar niet naar buiten. Ook het monteren van CLT-wanden op een betonvloer kan problemen geven met optrekkend vocht. Feitelijk behoren ze op een plint te staan. De speciale stalen verbindingen uit gelast plaatmateriaal zijn vaak verzamelplaatsen van vocht. Door capillaire werking dringt dit vocht diep door in de aansluitingen.

Recent was in het nieuws dat de Arbeidsinspectie diverse bouwwerken heeft stilgelegd vanwege onveilige situaties. Vooral bij de montage van zonnepanelen. Het afgelopen jaar waren er reeds vier slachtoffers te betreuren. Ook hier is de planning en de tijdsdruk de oorzaak van veel ellende. Laten we het goede voorbeeld geven en zorgen dat er mooie houtprojecten met goede kwaliteit worden gerealiseerd en zonder ongelukken.

Hiervoor doet de KPCV – het Kennisportaal Constructieve Veiligheid – veel goed werk. Ze hebben een website waarop bijna alle informatie is te vinden over veilig werken. Men is nu bezig met het ontwikkelen van aanbevelingen voor de constructieve houtbouw. Een eerst stap voor houtbouwers zou kunnen zijn om zich te verdiepen in de aspecten, waarmee de KPCV bezig is en om zo bij te dragen aan handleidingen, specifiek gericht op de houtbouw.

De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector

Meer Splinters lezen >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer