Ga naar hoofdinhoud

Splinter: Houthandel kan het beter dan de Rabobank

Als Splinter een rekening bij de Rabobank had gehad, zou hij die per direct hebben opgezegd. Waarom?

De Rabobank kwam namelijk met een verklaring over de rol die de bank heeft gespeeld bij de jarenlange schaalvergroting in de veehouderij. Die schaalvergroting is een belangrijke oorzaak van de huidige stikstofcrisis.

“Wellicht hadden we het anders moeten doen”, zegt de bank. “Maar ja, de overheid, die heeft het altijd zo gewild. Ons treft geen blaam, het zijn anderen die ons ertoe hebben aangezet en dat is niet onze schuld.” Nee, zeker geen spijt als je al dat mocht denken.

Een kleinzielige manier om de eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. In de discussie over het landbouwbeleid gaat het vaker over eigen verantwoordelijkheid.

De houthandel kan wél verantwoordelijkheid nemen en rekenschap afleggen!

Intensieve veehouderij in Nederland leidt tot grootschalige ontbossing in de Amazone, betoogde iemand op LinkedIn, laten we dat anders organiseren. Je kon er op wachten, op de reactie dat dat naïef is, want dachten we nu echt dat China zich daar wat aan gelegen laat liggen?

Dat laatste is ongetwijfeld waar, maar wat nu als iedereen het ‘anderen doen ook niets’ als uitgangspunt voor het eigen handelen neemt? De houthandel heeft ontegenzeggelijk een impact op de (natuurlijke) omgeving. Waar: die impact wordt soms overdreven.

Maar als houthandel kunnen we het beter dan die kruiperige boerenleenbank. We kunnen wél verantwoordelijkheid nemen en rekenschap afleggen; een – sorry – wat ouderwetse benaming voor openheid van zaken geven. En niet zoals de Rabobank pas op het moment dat de wal het schip keert. En niet pas op het moment dat grotere partijen in beweging komen.

SPLINTER DENKT:

  • De (georganiseerde) houthandel is al goed op weg. De VVNH meet immers periodiek waar de leden staan met hun inkoop van duurzaam hout. Goed werk.
  • Een logische volgende stap is om van de leden te verlangen dat ze dat aandeel duurzaam hout stelselmatig ophogen tot 90-95%. Honderd procent is alleen weggelegd als stembusuitslag voor Wit-Russische dictators. Leden die de afspraken niet nakomen horen niet thuis bij de club.
  • En leden die zich bij de rechtbank moeten verantwoorden voor illegale import van hout hebben bij de club ook niks te zoeken. Schorsen.
  • Laten we – om te beginnen bij gezaagd hout – 100 procent inzichtelijk maken waar het hout precies vandaan komt. Ja, Splinter bedoelt: publiceer dat. Dat schept vertrouwen en kan dienen als opstapje naar mooie verhalen over duurzaam hout. En als dat allemaal geregeld is:
  • Schreeuw het van de daken!

Als Splinter dán een rekening kon openen bij de VVNH zou hij dat zeker doen.

De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden uit de houtbranche.

>> Lees hier meer Splinters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer