Ga naar hoofdinhoud

Splinter: Strafrechtelijke vervolging is goed


De wal keert het schip.. Dat is wel heel toepasselijk, bedenkt Splinter, als hij ronddwaalt op de beurs de METSTRADE, een vakbeurs voor werkelijk alles wat er komt kijken bij het bouwen van luxe jachten. Hoe dat zit?

En Splinter, nooit te beroerd een handje te helpen, heeft het nog maar eens voor u opgezocht: De wal keert het schip = ‘De omstandigheden verhinderen de uitvoering of de voortzetting eener handeling’. En eener is geen spelfout, maar de spelling uit 1925!

Alternatief voor Birma teak

Welk schip wordt hier dan wel gekeerd? Wel, op de beurs zijn partijen naarstig op zoek naar een alternatief voor Birma teak. De omstandigheden, lees het feit dat teak uit Myanmar door deskundigen als illegaal wordt beschouwd, verhinderen de import en dus de toepassing van Burma teak in de jachtbouw. De wal is in dit geval dus de EU Houtverordening.

De jachtbouw is een traditionele sector, maar staat dan ook weer bekend om z’n innovatieve kracht. Eens kijken met welk alternatief ze komen. Kansen voor de houthandel, dacht Splinter. Maar ach, Splinters gedachten staan eigenlijk nooit stil.

Import illegaal hout

Tegelijkertijd gaat het Openbaar Ministerie de komende jaren meer inzetten op opsporing en strafrechtelijke vervolging van de import van illegaal hout. Het OM, leest Splinter, wil in de toekomst ook sneller tot strafrechtelijke vervolging overgaan.

En dus is het zweten voor de leidinggevenden van de betrokken houthandel. Het bedrijf moest zich half oktober voor de rechter verantwoorden als verdachte van illegale import van teak uit Myanmar. Het OM verdenkt het bedrijf ervan dat het, om het Nederlandse toezicht te ontwijken, het teakhout via een speciaal daarvoor opgezet bedrijf in Tsjechië de Europese Unie heeft ingevoerd. De wal in Tsjechië keert aantoonbaar minder schepen…

Niet wegduiken

Splinter vindt dat goed, zo’n strafrechtelijke vervolging. Als houtbranche moeten we niet wegduiken als er een bedrijf voor de rechter staat, maar zoiets juist omarmen. In december is de uitspraak van de rechter.

Laten we ‘de voortzetting eener handeling’ ondertussen mogelijk maken door samen met de jachtbouwsector te kijken naar innovatieve oplossingen in hout. Misschien dat zoiets simpels als aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout uitkomst biedt. Splinter wenst u een behouden vaart.

De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden uit de houtbranche.

Meer Splinters lezen >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer