Splinter kan soms vervallen in somber gepeins: waartoe leidt al het menselijk streven? Bestaat er eigenlijk wel vooruitgang? Zijn we nu, anno 2023, beter af dan pakweg 35 jaar geleden in 1988?
Het antwoord is, en misschien verrast u dat, een voorzichtig ‘ja’.
In 1988 zag een standpuntbepaling over Tropisch hout – tropisch regenwoud van de Nederlandse Houtbond, de voorloper van de VVNH, het licht. De samenwerkende houthandel had toen natuurlijk ook al de wijsheid in pacht en concludeerde dat – om het regenwoud te redden – ‘beperkend overheidsingrijpen (en consumentenboycots) ondoelmatig zijn’. Hoe kom je erbij.
De Houtbond pleitte voor ‘kennisoverdracht gericht op duurzaam bosbeheer’ en ‘het stimuleren van ontwikkelingsprocessen in de exporterende landen’. De verhoudingen waren in die tijd overigens nog helder: er waren ‘ontwikkelingslanden’ en ‘industrielanden’. Goed, misschien waren die begrippen ook wel effectief.
In een aantal opzichten zijn we niet beter af dan 35 jaar geleden. Behalve dat we nooit meer een prijs hebben gepakt met het nationale voetbalelftal hebben we de ontbossing niet weten te stoppen. De problemen lijken met klimaatverandering alleen maar groter. De tien plagen hebben zich over Europa verspreid (droogte, bosbranden, aardverschuivingen, wateroverlast, plaaginsecten, biodiversiteitsverlies, hagelstenen zo groot als tennisballen, vogelgriep, de Aziatische tijgermug en Poetin).
Tegelijkertijd toont Europa een enorme daadkracht. In het kader van de Europese Green Deal schieten wetten als paddenstoelen uit de grond, zoals de Europese Verordening voor ontbossingsvrije producten, de EUDR, bedoeld om het tij te keren. Het bedrijfsleven zal er z’n handen vol aan hebben.
Wat Splinter verheugt is dat de Nederlandse Houtbond niet alleen z’n naam maar ook z’n opvattingen heeft veranderd. Inmiddels juicht de VVNH Europese regelgeving toe, terwijl de EUDR wel degelijk beperkingen oplegt. We zijn opgeschoven, vooruitgang wat Splinter betreft. Ook al is het, zoals de Houtbond in 1988 al concludeerde nog steeds ‘dringend noodzakelijk oplossingen te bereiken’ om ontbossing te stoppen.
Nawoord: Splinter is ontmaskerd als een witte, oude man, want natuurlijk heeft het nationale elftal inmiddels wel een prijs gepakt: in 2017 werden de Oranjeleeuwinnen Europees kampioen.
De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.