Ga naar hoofdinhoud

Tegenstrijdig

Als je om je heen kijkt, tussen alle corona-overpeinzingen door, dan is vergroening van de samenleving alom aanwezig. Iedereen spreekt erover. Windmolens, het liefst op zee, zonnepanelen en ga zo maar door. Er moet meer CO2 worden opgeslagen en het fijnstof zit ons in de weg.

Een deel van de oplossing is bouwen in hout. Dit materiaal bevat veel CO2, dat is opgenomen in het materiaal tijdens de groei van de boom.

Omhakken

Maar wat gebeurt er? We gaan bossen omhakken om er pellets van te maken als verbrandingsgrondstof voor energiecentrales. Zelfs oerbossen moeten er aan geloven. Zouden we deze pellets van afvalhout of sloophout maken, dan is het nog te begrijpen. Maar om kwalitatief goed hout dat ook geschikt is voor de bouw hiervoor te benutten, is niet uit te leggen.

Volstrekt ongeschikt

Architecten en opdrachtgevers willen wel bouwen in hout, maar bij hen ontbreekt vaak de kennis over houtbouw. Dus gaan zij op zoek naar deskundigen. Vaak deponeren ze dan een plan bij een constructeur met de vraag: kan dit ook in hout?
Meestal is het plan volstrekt ongeschikt en kan de constructeur hier geen tijd in steken. Deze constructeurs zitten tot hun nek in het werk van hun reguliere opdrachtgevers en hebben nauwelijks tijd beschikbaar om ook anderen te helpen.
Soms reageren ze helemaal niet, met als resultaat dat architecten gaan klagen.

Doorgeefluiken

Hetzelfde vindt plaats bij leveranciers. Iedereen wil in kruislaaghout/CLT bouwen. Maar dit materiaal komt allemaal uit het buitenland. Nederlandse bedrijven zijn dus feitelijk alleen doorgeefluiken. Hun eigen productielocaties hebben hier niet veel aan en die willen ze toch ook aan het werk houden.

Weinig of geen capaciteit

Bij het onderwijs ligt het iets anders. Daar zijn veel studenten die zich willen verdiepen in constructieve houtbouw. De opvolging van een vertrekkende hoogleraar Houtconstructies aan de TU Eindhoven wordt echter niet geregeld.
Het tegenstrijdige is dat aan de vraagzijde iedereen ervan overtuigd is dat bouwen in hout bijdraagt aan de oplossing van het milieuprobleem, maar dat aan de aanbodzijde er nauwelijks of geen capaciteit is. Soms ontbreekt daar ook gewoon de wil.

Eén reactie op “Tegenstrijdig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer