Ga naar hoofdinhoud

Terug naar de basis

Wat een bizarre tijd is dit. Ik heb deze zin al vaak uitgesproken en hoor het mensen regelmatig tegen elkaar zeggen. Zakelijk gezien ben ik ontzettend blij dat ik in de houtbranche werk.

Niemand weet waar hij/zij aan toe is. Niemand weet wanneer het over is. Niemand weet wanneer het weer normaal gaat worden. Óf het ooit weer normaal gaat worden.
Het is herfst en we gaan hard richting het einde van het jaar. Dan is 2020 weer voorbij. De meeste mensen zullen daar blij mee zijn, want dit jaar staat toch wel bekend als ‘het jaar van corona’. Het jaar waarin we minder sociale contacten hebben.

Reset

Je kunt niet meer onbeperkt mensen bij je thuis uitnodigen of zelf op bezoek gaan. We zien Diederik Gommers, Jaap van Dissel en Ernst Kuipers vaker dan onze eigen vrienden. En toch geeft het bij mij een soort rust. Even terug naar de basis, naar je gezin. Een soort reset naar wat echt belangrijk is: gezondheid.

Natuurlijk helpt het dat onze sector ‘gewoon aan het werk’ mag. Wel op anderhalve meter, maar we kunnen produceren en leveren. Hierdoor kunnen we onze mensen aan het werk houden.

Ziel en zaligheid

Ik vind het moeilijk om ondernemers op tv te zien die hun bedrijf (wellicht voorgoed) moeten sluiten vanwege de aangescherpte maatregelen en economische teloorgang. Ondernemers die hun inkomen verliezen en hun werknemers noodgedwongen moeten ontslaan. Ik voel hun pijn. Dat waar ze jarenlang voor gevochten hebben, wat ze hebben opgebouwd, waar hun ziel en zaligheid in zit, hebben ze nu niet meer in eigen hand.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om met een creatieve oplossing toch nog wat omzet te genereren. Ik overdenk wel eens hoe dat voor ons bedrijf zou zijn, maar daar sta ik liever niet te lang bij stil.

Opwaarts

In deze tijd is men massaal aan het klussen geslagen. De file voor de milieustraat is sinds de afkondiging van de tweede lockdown wederom een dagelijks fenomeen geworden, net als tijdens de eerste lockdown. Sinds maart komt er een onophoudelijke stroom offerte-aanvragen binnen van mensen die hun kozijnen willen vervangen.

Ik prijs mezelf gelukkig dat we in de houtbranche zitten, die zelfs in deze tijd een opwaartse beweging maakt. Ik wens iedereen die dat nodig heeft, veel kracht toe in deze bizarre tijd.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Lees ook: Ga aan het werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer