Ga naar hoofdinhoud

Tijdloos is de architectuur

Als teveel bouwvakkers ziek worden stokt de bouw. Als ambtenaren thuis druk zijn met andere zaken is het maar de vraag hoe snel vergunningen en opdrachten los komen. Maar hoofdzaak is: Die Gedanken sind frei.

Dat de gedachten vrij zijn en zich kunnen richten waarop ze maar willen, dat is voor weinig architecten nieuws en ook ontwikkelaars en beslissers leren steeds beter out-of-the-box denken.

Architectuur is een tijdloze muze en het realiseren van gebouwen duurt langer dan een paar weken lockdown. Hun tijd zal het wel duren. Mensen moeten wonen en de woningnood is niet weg na de corona. Al zal de vraagdruk mogelijk wel afnemen als de voorspelde sterfteaantallen werkelijkheid worden.

Het is verleidelijk, en ik zie het de eersten ook alweer doen, om een ‘good crisis’ niet te ‘wasten’ en er je persoonlijke gelijk uit te halen. Maar feitelijk kun je alleen maar wat mopperen over de verstoorde relatie tussen mens en dier, over te dicht op elkaar wonen en wonen in ongezonde omgevingen. De huidige coronapandemie heeft daar betrekkelijk weinig mee van doen. Je kunt hopen op (en dit ook proberen te stimuleren) een meer gebalanceerde manier van leven: minder jachtig, meer gericht of gezin en gemeenschap, leven in eenheid met de natuur, maar je weet dat het effect tegelijk ook omgekeerd zal zijn: nog meer contacten worden digitaal, meer mensen omhullen zich met plastic, meer hamsteraars en preppers, weer mensen die schandelijk aan dit alles gaan verdienen. Er is een geboortegolf te verwachten over een maand of negen, maar een scheidingsgolf kun je ook voorzien, net als ik nu al over de vrees voor de stijging van huislijk geweld las.

In de tijdloze architectuur gaat het over lange termijn tendenties. Over het aanwenden van natuurlijke en hernieuwbare materialen. Over heel anders naar steden en naar wonen kijken: flexibeler, minder belastend voor de aarde, generatieproof. Bij al die visies op de lange termijn past nog maar weinig staal, steen en beton (het past nog, maar met mate) en wel hout, heel veel hout. Laten we deze tijd goed benutten om die omslag nu te gaan voorbereiden.

Ik begroet je graag op 2 april vanuit een studio in Rotterdam terwijl je achter je eigen laptop of computer zit om het over houtbouw met je te gaan hebben. Een uurtje rond het middaguur. Ik wed dat je die tijd wel zult kunnen vinden in je lege agenda.

2 reacties op “Tijdloos is de architectuur

 • Hallo Jan Maurits,
  Leuke intro heb je gemaakt.
  Ik ben voornemens om vanaf nu mij meer te gaan richten op houten producten in de
  architectuur en bouwuitvoering.
  Ik zou van je uitnodiging gebruik willen maken.
  Groet,
  Dick Meis

 • Jan Maurits Schouten

  dag Dick, ik zie je reactie nu pas. Fijn om te horen. In de blog, de laatste alinea, zit een link naar de aanmeldingspagina voor het webinar. Vriendelijke groet Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer