Vanaf zijn lancering door SHR in oktober 2017 maakt het STIP-keurmerk de tongen los. En de meningen zijn verdeeld. STIP wil de houtbranche 100% duurzaam maken. De certificeringsregeling moet de administratieve en logistieke barrières slechten, die het gebruik van FSC- en PEFC-gecertificeerd hout belemmeren.
Dat doet STIP door de bedrijven te certificeren en hun materiaalbalans, voorraadadministratie en inkoop van gecertificeerd hout te controleren. In maart 2018 kreeg STIP goedkeuring van de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) en voldeed het dus aan de duurzame inkoopeisen van de overheid.
Maar toen bleken FSC en PEFC het initiatief helemaal niet te steunen. STIP is een administratieve vondst, die op de al bestaande en bewezen certificaten leunt. Dit doet afbreuk aan de certificering van verantwoord bosbeheer.
Een bezwaarprocedure wees uit dat TPAC, STIP niet had mogen goedkeuren. De aangepaste STIP-regeling ligt nu opnieuw bij TPAC. Wie is er nu de gebeten hond? Inderdaad: de 85 STIP-certificaathouders. Zij zitten tussen twee vuren.
STIP wordt gesteund door de brancheverenigingen van de houthandel en de timmer-, meubel/interieur en palletindustrie. Het is in hun belang dat STIP het groene licht krijgt óf dat FSC en PEFC zodanig gaan samenwerken dat zij de handel en industrie dezelfde praktische voordelen kunnen bieden.

Marleen van Herwijnen
Hoofdredacteur Houtwereld