Ga naar hoofdinhoud

Van uitzenden en ontvangen

En daar begon het dan opeens: de ene na de andere uitnodiging voor een ‘webinar’ vloog me om de oren. Terwijl ik dit schrijf zit ik te wachten op een hernieuwde poging van een organisator nadat Zoom er uitvloog. Er zijn andere wegen.

Ik vind dat ik er wat over mag zeggen, want ik presenteer al jaren webinars. Ruim voor de Zoom-tijd, zeg maar. Voor een webinar zijn een paar dingen essentieel. Ten eerste moet je wat te vertellen hebben. Dat is bijna het geval, want eigenlijk heeft iedereen dat wel, iets te vertellen.
Het tweede is echter dat je wat je te vertellen hebt ook op een goede, puntige, interessante en mensen betrekkende manier weet vorm te geven. Hier vallen al veel presenteerders op het web nogal tegen. Ook mensen van de docerende species: een college geven is wat anders dan een webinar. En een technische presentatie voor een zaaltje is ook wat anders dan vanaf je keukentafel tegen een scherm aanpraten. Daar moet je over nadenken, misschien wel deskundigheid bij inroepen.

A propos dat keukentafeltje, die boekenkast, dat dressoir… ik noem een presentatie vanachter een thuiscomputer en een slim stukje software waardoor je ook slides kunt laten zien geen webinar. Voor mij begint dat met een professionele studio, goed licht en geluid, een regisseur en een uitgeschreven script. Er gaat heel wat techniek, kunde en ervaring schuil in een goede, goed verstaanbare en inhoudelijk sterke uitzending.

En dan de interactiviteit: met een aantal collega’s videovergaderen… dat gaat wel. Een webinar via Zoom met meer dan 100 geïnteresseerden, dat lijkt leuk, maar levert al snel problemen op, en hoe ga je vragen en antwoorden regisseren? Voor ons komende webinar, op 14 mei, staat de inschrijfteller op dit moment op 1200 deelnemers, and counting. De vorige, van 2 april, trok 960 live deelnemers. Dan heb je een robuust systeem nodig en een fors team aan moderatoren, we kregen toen circa 300 vragen binnen die we zoveel mogelijk nog tijdens de uitzending hebben beantwoordt. Nou, dan heb je het pas echt over een webinar, in mijn ogen. Ik beweer niet dat we alles goed doen, maar wel veel.

Bekijk hier het webinar van 2 april

Meld je hier aan voor het webinar van 14 mei


Deze blog in alle rust geschreven. Inmiddels bericht gekregen dat de hick-up bij de meeting die ik zou bijwonen toch wat ernstiger is. We zullen zien of het er nog van komt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer